En dag för integration där bland andra Marie Henningsson, Johanna Borgenstål, Cecilia Nilimaa, Michel Ntoto och Matilda Wiklund medverkade. |
Dans, berättelser och information om volontärarbete.
Älvsby Folkhögskola bjöd på tisdagen in ungdomar i Älvsbyn till en temadag om integration.
- Det är bra för oss alla att få perspektiv på tillvaron, säger Michel Ntoto, invandrare från Burundi som bott i Älvsbyn fyra år.
Elever i årskurs 6 och 7 på Älvåkraskolan plus gymnasiet bjöds in till föreläsningar och uppvisningar i folkhögskolans sporthall.
- Vi hoppas att den här dagen ska bli årligt återkommande, säger Matilda Wiklund, ansvarig för Volontärlinjen.
Hon vill öka förståelsen mellan olika kulturer.
- Tanken är att dagen ska bli en ögonöppnare som får oss att se världen ur ett globalt perspektiv och på så sätt motverka rasism.
Eleverna från årskurs 6 och 7 lyssnade intresserad på berättelserna av volotäreleverna på folkhögskolan. |
Eleverna på volontärlinjen har blivit goda ambassadörer.
- Den kunskap som eleverna fått med sig hem efter sina resor ute i världen vill vi dela med oss av, säger Matilda.
I år har Kristina Sandström, Hanna Eckerberg, Johanna Borgenstål, Marie Henningsson och Cecilia Nilimaa gjort sin praktik i olika delar av världen. Johanna, från Vistträsk, åkte till Vietnam, Kristina, från Piteå, och Hanna, från Eksjö, begav sig till Uganda och stockholmstjejerna Marie och Cecilia gjorde sitt volontärarbete på Filippinerna.
- Det jag upplevt motiverar mig till vad jag ska göra senare i livet. För mig innebar tiden på Filippinerna att jag vill ta vara på de möjligheter svenska samhället ger. I dag är jag tacksam över att vara svensk när man ser hur ungdomar i andra delar av världen har det. Men jag vet också att den tacksamhet jag i dag känner gradvis kommer att försvinna när jag är hemma, säger Marie Henningsson, som redan bestämt sig för att vara kvar i Älvsbyn för att gå kyrkans grundkurs på folkhögskolan.
Sedan tänker hon ut och resa igen.
- Jag vill ut i världen på nytt. Vara på platser där jag behövs. Se människor som inte är sedda, fortsätter Marie, som gärna kan tänka sig att jobba för någon hjälporganisation i framtiden.
Cecilia Ninimaa är redan på väg tillbaka till Filippinerna där hon tänker utbilda sig till sjuksköterska.
Volontärelverna på folkhögskolan berättade för ungdomarna i Älvsbyn om sina erfarenheter. De bjöds dessutom på dans av jämnåriga från Burundi.
Michel Ntoto var nöjd med dagen och arbetar för ett utbyte mellan Älvsbyn och Burundi. |
- För oss är det värdefullt att få visa upp vår kultur. Det här kändes verkligen som en integrationsdag, säger Michel Ntoto, som arbetar för ett utbyte mellan Älvsbyn och Burundi.
- Sverige kan exportera så mycket. Inte minst kunskaperna om hur en demokrati fungerar. Men Älvsbyföretag skulle också kunna bidra med byggande av skolor och sjukhus. I gengäld kanske Burundi kan exportera kaffe och te till Sverige. Burundi har också rika guldfyndigheter. Men vi vill också starta ett utbyte mellan ungdomar. Där är internet ett fantastisk verktyg som vi kan använda oss av. Kontakter har redan tagits, berättar Ntoto.
Kan det bli aktuellt med volontärarbete i Burundi?
- Ja, bara de kan garantera våra elevers säkerhet. Ingenting är omöjligt, svarar Matilda Wiklund, men förklarar också att folkhögskolan i första hand arbetar med etablerade organisatoner.
Älvsby folkhögskola är duktiga på att marknadsföra och omsätta sin verksamhet till praktiska arrangemang. Temadagen för integration är ytterligare ett exempel på detta.
Temadagen var ett samarrangemang mellan folkhögskolan, Älvåkraskolan, Älvsbyna gymnasium samt ungdomsföreningen MUCO.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND