fredag 27 maj 2011

Bolidens fynd i Laver så intressanta att förlängt undersökningstillstånd har begärts av Bergsstaten


Boliden har begärt en förlängning av undersökningstillståndet i Laver.
- De vill gå vidare med undersökningarna och det betyder att området är intressant, berättade Åsa Persson (bilden) från myndigheten Bergsstaten, när hon besökte Företagarfrukosten på Fluxen under fredagen.


Hon visade också en karta över fler områden runt Älvsbyn där mineralfynd väcker intresse och där undersökningstillstånd beviljats (se karta och klicka på bilden så blir den större).
Bergsstaten är en av Sveriges äldsta myndigheter som grundades redan på 1600-talet och har sitt ursprung i Generalbergsamtet som drottning Kristinas förmyndarregering den 14 februari 1637 gav fullmakt och så kallade instruktioner.

Generalbergsamtet bytte snart namn till Bergskollegium. Bergskollegium hade ute i landet bergmästardömen i vilka bergmästaren utövade tillsyn över bergsbruken och de leddes internt av en president. Dessa bergmästardömen kallades också bergstaterna.
När Bergskollegium lades ner, fanns behovet att organisera den statliga tillsynen av bergsbruken kvar, men bergmästardömena bytte namn till distrikt. Dessa distrikt slogs samman, och uppgick 1974 till två.
1998 slogs dessa samman efter riksdagsbeslut, och Bergsstaten grundades med huvudkontor i Luleå och filial i Falun. Bergsstaten upphörde att vara en egen myndighet den 1 januari 2009, då den blev en del av SGU - Statens geologidska undersökningar.
- Men SGU har ingenting med våra beslut att göra. Vi följer minerallagen och tar våra beslut därefter, förtydligade Åsa.

Hon betonade att syftet med minerallagen är att underlätta utvinning av metaller och mineral.
- Vad hade Sverige och Stockholm varit utan våra gruvor? undrade hon och visade ett atnal bilder på vilka produkter som kommer från råvaror under markytan.
Rätten till mineraltillgångar har länge varit  särskilt reglerad i lagstiftningen. Den byggdes upp för att stödja och reglera utvinningen av de metaller som först började brytas i Sverige, det vill säga främst järn och koppar.
Innan minerallagen trädde i kraft reglerades rätten att att utnyttja mineraltillgångar enligt tre olika system, nämligen inmutningssystemet, koncessionssystemet och jordäganderättssystemet.
Inmutningssystemet innebar i princip att den som först anmälde att han vill utnyttja en fyndighet fick rätt till denna. Systemet låg till grund för gruvlagen (1974:342).
Enligt gruvlagen beviljades inmutningsrätt av bergmästaren. Den som fått sådan rätt (inmutaren) fick inom ett angivet område utföra undersöknings­arbete i fråga om inmutningsbart mineral. Om inmutaren ville bearbeta en fyndighet hade han rätt att få sig anvisat ett arbetsområde för detta, ett så kallat utmål.
Principen för koncessionssystemet var att rätten att undersöka och bear­beta en fyndighet uppläts efter fri prövning av staten. Systemet gav därmed ett starkare samhällsinflytande än inmutningssystemet. Bestämmelser om koncession fanns i lagen (1974:890) om vissa mineralfyndigheter. Koncession enligt den lagen meddelades som undersökningskonces­sion eller bearbetningskoncession. Koncession beviljades endast den som från allmän synpunkt befanns lämplig.
För mineral som föll utanför de nämnda lagarna gällde jordäganderättssystemet, som innebar att rätten till mineralfyndigheter tillkom jord­ägaren.
Minerallagen trädde i kraft den 1 juli 1992 och ersatte då gruvlagen, lagen om vissa mineralfyndigheter och lagen (1949:658) om inlösen i vissa fall av rätt till gruva m. m. Den nya lagen bygger på koncessionssystemet men har starka inmutningsrättsliga inslag.
Många intresserade lyssande till Åsa Perssons beskrivning av myndigehten Bergsstaten och minerallagen. Extra spända var de närvarande på att få höra om vad som händer i Laver.

I dag har inmutningar ersatts av undersökningstillstånd. Ett sådant gäller i tre år.
- Varje år beviljar vi runt 250 undersökningstillstånd. Av den är det ytetrst få som leder till koncession för bearbetning. Förra året beviljade vi fyra koncessioner, berättade Åsa.
Intresset för Sverige är dock stort. Inte minst från utländska prospekteringsbolag. Och behovet av nya fyndigheter är stort. Därför har priset på exempelvis järn och guld femdubblats under de senaste tio åren.
Det göra tt även gamla övergivna fyndigheter åter är intressanta.
Boliden försöker sedan några år tillbaka kartlägga fyndigheterna runt gamla koppargruvan i Laver. Priset på koppar har stigit med 400 procent sen 2001.
Bättre teknik och nya teorier om var malmkroppen i Laver ligger skapar också förhoppningar om en ny gruvbrytning.
-  Boliden har nyligen begärt en förlänging av udnersökningstillståndet vilket i sig är en god nyhet. Det visar att hittills gjorda provborrningar gett intressanta fynd som gör det mödan värt att gå vidare, menar Åsa.
TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON

Radioaktiv vandring i Älvsbyn

Cirka 500 Älvsbybor startade från Forumparkeringen i Radio Norrbottens "Radioaktiv" stora friskvårdsatsning halv nio på fredagsmorgonen. Även uppe i Storforsen tog sig en och annan uppför den nya naturstigen som invigdes och lades till summan på antalet deltagare i "Radioaktivt" från Älvsbyn.
Lämpligt nog följdes "Hälsans Stig" på ca 4-5 km.
Förra året var det cirka 4500 som deltog i länet och i år siktar Radio Norrbotten givetvis på rekord.
Sven-Ove tog täten.

Text och Foto: Sterling Nilsson

onsdag 25 maj 2011

En dag för ökad förståelse mellan olika kulturer

En dag för integration där bland andra Marie Henningsson, Johanna Borgenstål, Cecilia Nilimaa, Michel Ntoto och Matilda Wiklund medverkade.

Dans, berättelser och information om volontärarbete.
Älvsby Folkhögskola bjöd på tisdagen in ungdomar i Älvsbyn till en temadag om integration.
- Det är bra för oss alla att få perspektiv på tillvaron, säger Michel Ntoto, invandrare från Burundi som bott i Älvsbyn fyra år.


Elever i årskurs 6 och 7 på Älvåkraskolan plus gymnasiet bjöds in till föreläsningar och uppvisningar i folkhögskolans sporthall.
- Vi hoppas att den här dagen ska bli årligt återkommande, säger Matilda Wiklund, ansvarig för Volontärlinjen.
Hon vill öka förståelsen mellan olika kulturer.
- Tanken är att dagen ska bli en ögonöppnare som får oss att se världen ur ett globalt perspektiv och på så sätt motverka rasism.
Eleverna från årskurs 6 och 7 lyssnade intresserad på
berättelserna av volotäreleverna på folkhögskolan.

Eleverna på volontärlinjen har blivit goda ambassadörer.
- Den kunskap som eleverna fått med sig hem efter sina resor ute i världen vill vi dela med oss av, säger Matilda.
I år har Kristina Sandström, Hanna Eckerberg, Johanna Borgenstål, Marie Henningsson och Cecilia Nilimaa gjort sin praktik i olika delar av världen. Johanna, från Vistträsk, åkte till Vietnam, Kristina, från Piteå, och Hanna, från Eksjö, begav sig till Uganda och stockholmstjejerna Marie och Cecilia gjorde sitt volontärarbete på Filippinerna.

- Det jag upplevt motiverar mig till vad jag ska göra senare i livet. För mig innebar tiden på Filippinerna att jag vill ta vara på de möjligheter svenska samhället ger. I dag är jag tacksam över att vara svensk när man ser hur ungdomar i andra delar av världen har det. Men jag vet också att den tacksamhet jag i dag känner gradvis kommer att försvinna när jag är hemma, säger Marie Henningsson, som redan bestämt sig för att vara kvar i Älvsbyn för att gå kyrkans grundkurs på folkhögskolan.
Sedan tänker hon ut och resa igen.
- Jag vill ut i världen på nytt. Vara på platser där jag behövs. Se människor som inte är sedda, fortsätter Marie, som gärna kan tänka sig att jobba för någon hjälporganisation i framtiden.

Cecilia Ninimaa är redan på väg tillbaka till Filippinerna där hon tänker utbilda sig till sjuksköterska.
Volontärelverna på folkhögskolan berättade för ungdomarna i Älvsbyn om sina erfarenheter. De bjöds dessutom på dans av jämnåriga från Burundi.
Michel Ntoto var nöjd med dagen och arbetar för ett utbyte
mellan Älvsbyn och Burundi.

- För oss är det värdefullt att få visa upp vår kultur. Det här kändes verkligen som en integrationsdag, säger Michel Ntoto, som arbetar för ett utbyte mellan Älvsbyn och Burundi.
- Sverige kan exportera så mycket. Inte minst kunskaperna om hur en demokrati fungerar. Men Älvsbyföretag skulle också kunna bidra med byggande av skolor och sjukhus. I gengäld kanske Burundi kan exportera kaffe och te till Sverige. Burundi har också rika guldfyndigheter. Men vi vill också starta ett utbyte mellan ungdomar. Där är internet ett fantastisk verktyg som vi kan använda oss av. Kontakter har redan tagits, berättar Ntoto.

Kan det bli aktuellt med volontärarbete i Burundi?
- Ja, bara de kan garantera våra elevers säkerhet. Ingenting är omöjligt, svarar Matilda Wiklund, men förklarar också att folkhögskolan i första hand arbetar med etablerade organisatoner.
Älvsby folkhögskola är duktiga på att marknadsföra och omsätta sin verksamhet till praktiska arrangemang. Temadagen för integration är ytterligare ett exempel på detta.
Temadagen var ett samarrangemang mellan folkhögskolan, Älvåkraskolan, Älvsbyna gymnasium samt ungdomsföreningen MUCO.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

tisdag 24 maj 2011

Den moderslösa björnungens liv gick inte att rädda

Björnungen som irrade omkring moderslös vid Kanisbergets fot förra veckan har förpassats till de sälla jaktmarkerna.
I söndags fann polisen ingen annan utväg än att avliva den utmärglade ungbjörnen för att förkorta lidandet.


- Tyvärr, tyvärr...vi har gjort allt det vi kunnat för att den skulle återförenas med björnhonan. Men så har inte skett. Allt eftersom dagarna gått har den blivit mer och mer apatisk, säger Lars Lundman, viltsamordnare vid polisen.
Polisen har haft tämligen bra koll på vart björnungen befunnit sig.
- Ja, den har lufsat omkring nära gårdarna. Via byaborna har vi fått information var den varit, säger Lundman.

Sedan björnungen skildes från sin mor har den förflyttat sig från Kanis via Sågfors, rundat Lillträsk på västra sidan och sökt sig mot Flurviken utan någon kontakt med honan. Eftersom björnungen fortfarande diade så blev den allt mer utmärglad utan föda.

Varför björnhonan inte sökte upp sin unge är okänt.
- Det kan finnas hur många förklaringar som helst, säger Lundman.
Naturen är ibland grym. Är det något fel på avkomman kan honan stöta bort ungarna. Likaså i samband med en attack från en björhanne. En av anledningarna till att björnhonor söker sig nära bebyggelse är att skydda sig från aggressiva hannar.

Det kan också varit så att järnvägen, bilvägen eller något annat fått honan att överge ungen.
- De har kommit isär. Det enda säkra vi kan konstatera, förklarar Lundman och uppmanar alla som ser en björnunge att lämna den ifred.
- Både av säkerhet om sig själv men också för att inte störa relationen mellan björnunge och hona. Ibland kan en hona ge sig av för att leta djurkroppar eller annan föda och lämna sina små. Det bästa är att låta naturen ha sin gång, säger Lundman.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: MARCEL KÖPPE

fredag 20 maj 2011

Nya pengar borgar för fortsättning av lyckat projekt

Älvsbyns och Jokkmokks kommuner har blivit beviljade pengar för att fortsätta med det mycket lyckade projektet Entreprenörcentra. 
Projketet har hittils skapat mer än 80 nya företag och över 100 nya jobb i Älvsbyn och Jokkmokk.
Randolf Eriksson är projektledare för framgångsrika Entreprenörcentra som med nya pengar nu får en fortsättning.


 - Utfallet är bättre än förvänta,t har Randolf Eriksson, projektledare och näringslivssekreterare i Älvsbyns kommun, tidigare berättat.
Han liksom övriga medverkande lär i dag vara glada över att projektet får fortsatt finansiering.

Syftet med EntreprenörCentra är att öka antalet nya och växande små och medelstora företag.
- Projektet har blivit väldigt lyckat och är riktigt roligt att arbeta med, tycker Anna Arvidsson, projektansvarig i Jokkmokks kommun.

Istället för formella och traditionella utbildningar har EntreprenörCentra istället lagt krutet på snabb handläggning, individuell rådgivning, coachning och stimulerande seminarier till alla med goda idéer.
- Det har visat sig väldigt effektivt. Den som vill starta företag kan komma till oss direkt, utan tidsbeställning och få en snabb återkoppling. Dessutom har samarbetet med Jokkmokks kommun varit väldigt givande och korsbefruktande, säger Britt Hällerstrand, kompetensutvecklare.

Hittills har projektet lockat 246 deltagare. En fantastiskt siffra.
- Småföretagen är viktiga i kommuner som Älvsbyn och Jokkmokk. Därför är det fantastiskt att EntreprenörCentra har inspirerat så många till att våga satsa, säger Bill Nilsson, kommunalråd i Älvsbyn och får medhåll av sin kollega i Jokkmokk, Stefan Andersson:
- Vi är jättenöjda med projektet och utfallet. Vi hoppas självklart på en fortsättning av projektet.

Projektets mål:
· öka antalet nya och växande små och medelstora företag i Jokkmokks och Älvsbyns kommuner
· öka antalet kvinnliga företagare
· öka antalet företag ägda av utlandsfödda svenskar/utländska medborgare
· skapa ett tillväxtskapande affärsklimat
· skapa förutsättningar för professionell och resultatorienterad affärsrådgivning/nyföretagarverksamhet
· skapa nya och säkrade arbetstillfällen inom kommunerna

Genomförandeorganisationer är:
I Älvsbyn, Kompetensutvecklarna AB
I Jokkmokk, Näringslivsbolaget Strukturum

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (EU), Älvsbyns kommun och Jokkmokks kommun.

onsdag 18 maj 2011

Radioaktiv invigning av naturstigen i Storforsens naturreservat

Fredagen den 27 maj klockan 08.30 går startskottet för P4:s folkhälsosatsning Radioaktiv. Syftet är att få så många som möjligt att röra på sig samma dag och samma tid i kommunerna runt i länet. I samband med vandringen invigs Naturstigen i Storforsens naturreservat.
Så här såg det ut inför starten i Älvsbyn förra året.

Förra året promenerade 450 personer Hälsans stig, runt centrala Älvsbyn, som mäter 4,5 kilometer.
Starten från kommunhuset går planenligt.
Bill Nilsson, kommunalråd, gick förra året liksom Erika Sundström, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Däremot förskjuts starten vid Storforsen med en halvtimme. För i samband med Radioaktiv invigs Naturstigen i Storforsens naturreservat.

Anledningen till att starten vid gångbron över Varjisån går klockan 09.00 är att arrangörerna även vill få med eleverna från Vidsels skola.


FOTO: PETER LUNDBERG, ÄLVSBYNS KOMMUN

tisdag 17 maj 2011

"Viktigt att björnungen får vara ifred"

Polisen uppmanar allmänheten att lämna björnungen utanför Älvsbyn ifred.

Under natten har viltvårdare på uppdrag av polisen fortsatt spåra björnungen som separerades från sin mamma i Älvsbytrakten under gårdagen. Man har kunnat följa spåren längs järnvägen och vägen och det verkar som om björnungen nu har sprungit in i skogen.

Lars Lundman, som är viltsamordnare vid Polisen i Norrbotten har goda förhoppningar att björnungen ska hitta sin mamma.

- Men det är mycket viktigt att människor håller sig borta och inte närmar sig björnungen. Vi måste respektera naturens och djurens lagar och lämna björnungen ifred. Dessutom utsätter man sig själv för fara eftersom man inte vet om björnhonan är i närheten.

- Jag vill särskilt understryka att man under inga som helst omständigheter ska försöka ta hand om björnungen om man ser den. Gör man det förkortar man bara björnens livslängd, förklarar Lars Lundman.

Lars Lundman hoppas att björnungen nu i ro får fortsätta att följa sin instinkt och söka sin mamma, utan inblandning från människor.

Pressmeddelande från
Polismyndigheten i Norrbotten


FOTO: MARCEL KÖPPE

måndag 16 maj 2011

Moderlös björnunge lufsade omkring vid foten av Kanis

En ensam björnunge lufsade på måndagseftermiddagen omkring längs riksväg 94 vid infarten till Kanisberget inte långt från Älvsbyns centrum.
Ryktet spred sig snabbt och orsakade folkvandring till platsen.
(Se även Richard Grahns film nedan som är länkad från Aftonbladets nättidning).

- Vi har försökt hålla folk borta från björnungen, berättar Kurt Lundgren, jaktbevakare och eftersöksledare som omgående kallades till platsen.
En av orsakerna var förstås osäkerheten kring vad som hänt med björnhonan och ovissheten var hon befann sig.

Björnhonor med ungar är inte att leka med. Så de personer som kom i närheten av björnungen svävade i potentiell fara om honan fått för sig att försvara sin avkomma.
- Till en början satte sig björnungen ner vid två personer. En skulle klappa den. Men det avrådde jag ifrån. Även om de är små och gulliga kan de bitas hårt, berättar Lundgren.

Så småningom begav sig björnungen in i skogen, stressad av all uppmärksamhet eftersom folk vallfärdade till platsen i sina bilar. Vad som hänt honan visste ingen.
Många spekulerade i att hon kanske blivit påkörd av tåget eftersom järnvägen går alldeles intill platsen. Men några sådana rapporter fanns inte från lokförarhåll.
- Det kan ju också vara så att en björnhanne attackerat honan med ungar. Björnhannarna kan döda ungar som inte är deras egna för att själva få para sig med honan och på så sätt föra sina gener vidare. I dessa situationer kan honorna skicka iväg sina ungar i skydd för att sedan ta fighten med hannen, förklarar Lundgren, som själv aldrig varit med om någonting liknande förut.
- Björnar har setts runt Kanisberget. Men aldrig förr har någon björn lufsat omkring så nära människor.

Under eftermiddagen kom också uppgifter om att honan setts.
- Men det är än så länge bara hörsägen. Ingenting som vi fått bekräftat, säger Lundgren.
En eftersöksgrupp från Arvidsjaur med hund för björnspårning kalaldes in för att leta rätt på honan.

Ett jaktlag med hund som tränats för spårning av björn kallades under måndagskvällen in från Arvidsjaur.

De började spåra honan längs banvallen och området längs järnvägen bara några hundra meter från villaområdet Västermalm.


Ivar Skavik från Arjeplog, var en av de första som fick syn på björnungen. Han var på väg med sin hustru och dotter till Sunderby sjukhus när den lilla nallen uppenbarade sig nära hundkapplöpningsbanan.
- Ungen försökte ta sig över vägen till mamman, som stod på andra sidan. Men det kom så mycket bilar, berättar Skavik för tidningen NSD.

Han tog bilder och försökte tillsammans med flera andra nyfikna förbipasserande få björnungen över vägen.
- Vi gick bakom för att skrämma iväg björnungen. Den skrek och var väldigt rädd, lät som ett litet barn som hade gjort sig illa.
Men den lilla nallen vågade sig aldrig över vägen. Ivar Skavik såg i samma veva att björnmamman lufsade vidare in i ett buskage på andra sidan.
- Jag vet inte om mamman drog därifrån. Hon kanske hade fler ungar.

När polisen fick besked om Skaviks vittnesuppgifter till NSD avblåstes eftersöket.
- Det fanns inga spår efter björnmamman längs banvallen, så hon kan inte ha blivit påkörd, säger Thomas Schäufele, polisens länsvakthavande befäl, till NSD:s nätupplaga och fortsätter:.
- Vi backar hem nu och låter naturen ha sin gång. De kommer att hitta varandra under natten.
TEXT: TONY BERGLUND

FOTO: MARCEL KÖPPE (BJÖRN), STERLING NILSSON (BESÖKARE), TONY BERGLUND (EFTERSÖK).

fredag 13 maj 2011

Nu är bygget igång

Strax efter 09.30 på fredagen så sattes spaden i gräset som en symbol för bygget av den nya skolan som startar på måndag. Kommunalrådet Bill Nilsson fick hjälp av barnen Frida och Alfred med att gräva upp en grästova.
Barn från Bäckskolan, Parkskolan och även barn från den nedbrunna Lenkenskolan stod i en ring runt den tvåskaftade spaden och jublade när grästovan lossnade.
Efter det första spadtaget var taget, dröjde det inte länge innan alla barn ville göra en egen insats för den nya skolan. Barnen flockades runt kommunalrådet som snabbt fick lämna ifrån sig spaden.

Väntat i två år

Bill Nilsson pratar gott om bygget och menar att det är skönt att som politiker få vara med om detta efter två års väntan.



-  -Vi bygger skolan för barnen och för framtiden. Om ett år står vi här, med en av Sveriges modernaste skolor, säger han.’




Text och Foto: Christoffer Markström

torsdag 12 maj 2011

Vägavstängning

Vägen mellan Nygård och Högheden (548) kommer att vara avstängd från och med torsdag kväll klockan 21, fram till klockan 05 på fredag morgon.
Det är betongplattor vid tågöverfarten som skall bytas.

Snart premiärdags för Älvsbyns första Thairestaurang

Till helgen, närmare bestämt på lördag, planerade Peter Johansson och frun Saengduean att öppna sin thairestaurang, Saengs Thaikök, mitt emot Forum i Älvsbyn. Problem med hantverkare har dock gjort att premiären skjutits upp till nästa vecka, vilken dag är ännu oklart.


- Det kan bli i början eller i slutet av veckan, men vi kommer att annonsera, säger Peter.
Saengduean öppnar Thairestaurang tillsammans med maken Peter Johansson-

Älvsbyborna är mer eller mindre överens om att ett renodlat thaimatställe behövs i byn. I en undersökning som Alvsbyn.just.nu har gjort, är det ingen av dem vi varit i kontakt med, som har en negativ inställning till restaurangen.
Jättebra mat och stora portioner är några av tankarna runt thaistället i allmänhet. Saengs Thaikök kommer även att servera husmanskost som lunchalternativ och barnvänliga rätter som hamburgartallrik även efter lunch.


Tre thaikokerskor
Peter Johansson säger själv att han är passiv ägare till restaurangen medan Saengduean även är en av tre thaikokerskor som kommer stå för maten. Tillsammans har de erfarenhet från bland annat thaiställen i Piteå och Ystad. Det kommer finnas uteservering och hämtmat, för större sällskap finns även catering tillgängligt.

TEXT OCH FOTO: CHRISTOFFER MARKSTRÖM

onsdag 11 maj 2011

Första spadtaget för ny skola

På fredag klockan 09.30 tas första spadtaget för den nya skolan i Älvsbyn.
Här, längst ner i detta inlägg, kan du se fler bilder på hur den nya skolan kommer att se ut.
Måndagen den 16 maj börjar byggföretaget Nåiden med bygget av den nya storskolan i Älvsbyn som ska ge plats åt 270 elever.
Medverkande när första spadtaget tas är bland andra:
Bill Nilsson, kommunalråd Älvsbyns kommun, Urban Lindgren, rektor Bäckskolan (var rektor på Lekenskolan när den brann ner), Per-Ola Patomella, arbetschef Nåiden
Även barn som gick på den numer nedbrunna Lekenskolan och rektor/barn från parkskolan kommer att finnas på plats.
BILDER, RITNINGAR OCH SKISSER: ARKITEKTHUSET MONARKEN
(Klicka på bilderna så blir de större)












söndag 8 maj 2011

Auktion gav 140 000 kronor till forskning om cancer

Sara Risberg nöjd president för Lions i Älvsbyn.
Auktionen på Älvsbyhus gav 140 000 kronor.
All behållning från auktionen går oavkortat till välgörande ändamål i form av Lions cancerfond i Umeå.
- Kanon! Vi är jättenöjda, säger Sara Risberg, president för Lions i Älvsbyn.
Elisabeth Ennefors, kommunikationsansvarig på Älvdsbyhus, gladdes också åt att pengarna från försäljningen av byggvaror kommer till nytta för cancerforskningen i Umeå.


Den gångna lördagen arrangerade Älvsbyhus i samarbete med Lions i Älvsbyn en jätteauktion där material från fabriken som inte längre behövs gick under klubban. Det var var bland annat takstolar, virke, limträbalkar, bänkskivor, kylar, svalar, diskmaskiner, diverse skåpar, kontorsmöbler, fönster, dörrar, spånskivor, spik, fläktar, dörrar m.m.

- De som ville ha billiga grejor fick det, säger Sara Risberg.

En symbolisk check på 140 000 kronor kommer att överlämnas till en representant för Lions cancerforskningsfond vid tillfälle.
- När det blir är inte klart men det kommer att bli ganska snart, säger Sara Risberg.
Läs mer om auktionen på: http://budbararen07.blogspot.com/2011/05/bosse-fyndade-nar-alvsbyhus.html

TEXT: TONY BERGLUND  FOTO: STERLING NILSSON

Möbler med nytt liv lockar storpublik till Älvsbyn

Utställningen Reborn lockar storpublik. Till lördagens vernissage kom över 300 besökare.
- Fantastiskt kul, tycker Barbor Stråmo lärare på möbelrenoveringslinjen vid Älvsby Folkhögskola.
Reborn pågår till den 14 maj.

I år är utställningen förlagd i Skogsstyrelsens gamla lokaler på Bäckgatan.
- Här har vi 200 kvadratmeter utställningsyta till vårt förfogande, berättar Stråmo.
Utställningen Reborn växer i popularitet.
- Det här är fjärde året vi arrangerar utställningen som består av de arbeten som våra elever gjort.

Möbelrenoveringslinjen i Älvsbyn är, om inte unik, så i vart fall lite speciell.
- Vi arbetar väldigt mycket med återbruk. Inte så mycket med nyproduktion.
Eleverna kan välja mellan tre inriktningar; tapetseri, måleri och snickeri. Och utbildningen blir allt mer attraktiv.
- Ansökningstiden går ut den sista maj. Så hur många som sökt vet vi inte än. Men förra året hade vi mellan 30 och 40 sökande till tolv platser, berättar Stråmo.

På linjen går för närvarande två tjejer från Japan!
- Det är förstås en liten extra krydda. När vi antar elever till linjen så försöker vi sprida dem både åldersmässigt och geografiskt.

Möbelrenoveringslinjen i Älvsbyn har riksintag vilket innebär att eleverna kommer från hela Sverige.
Många av eleverna startar eget.
- Vårt mål är att två till tre elever från varje årskull ska starta egna företag.
Utställningen Reborn visar vad eleverna gjort av gamla möbler. Den pågår till nästa lördag den 14 maj.
Så passa på att göra ett besök.
TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON
Se även bildspel nedan: