Älvsbyns kommun får 140 000 kronor i bidrag från Boverket för att planera vindkraftsetablering i kommunen.
Samtdigt planeras planeras världens första centrum för tester av vindkraft i kallt klimat. Tänkbara platser för centret är Luleå, Piteå, Storuman, Sorsele och Arjeplog.
Eller varför inte Älvsbyn..? Där borde kanske kommunen lobba för en etablering av forskningscentrat i bygden.
- Tanken är att vi ska hitta en plats där vi kan bygga ett antal stabila bottenplattor och dra fram el. Sedan får tillverkarna forsla sina torn och turbiner till platsen och sätta upp dem för tester, säger Matthias Rapp, ordförande för Svenskt Vindkraftstekniskt centrum.
Testplatsen ska även bestå av en byggnad med kontor, rum för övernattning och konferensrum plus ett antal mätmaster framför vindkraftverken.
- Kanske kommer vi även att bygga några vindkraftverk som ska stå där permanent och generera intäkter, säger Matthias Rapp.
Det finns dock vissa krav på platsen för bygget. Dels måste det vara 90 procents sannolikhet för nedisning och en medelvind på ungefär sju meter/sekund på 100 meters höjd.
Centret bör även ligga nära en flygplats (där borde väl Älvsbyn ha fördelar jämfört med exempelvis Sorsele och Arjeplog) och ha tåliga vägar som klarar av tunga transporter. En annan fördel för Älvsbyn är närheten till Luleå tekniska universitet.
Det är Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers tekniska högskola i Göteborg som tillsammans med Vindforsk och Power Circle som tagit fram förstudien över kraven.
Kanske vore en lämplig testplats i Älvsbyn på Kanisberget eller varför inte Storberget i Vidsel där den gamla skidbacken låg..?
Vänsterpartiets nye ordförande, Jonas Sjöstedt, besökte den gångna helgen Jokkmokks marknad. Han vill satsa på Norrbotten.
- I län som Norrbotten finns det en enorm utvecklingsmöjlighet. Då tänker jag på sådant som vindkraften, som helst ska vara lokalt ägd, och bioenergin. Men också att bygga järnväg för att hantera nya gruvor och skogsnäring. Gör vi det här rätt kommer vi skapa mycket jobb och en stark hållbarhet, säger Sjöstedt till Norrbottens-Kuriren.
Han vill också fördela vinstpengarna från elproduktionen på ett annat sätt än förr.
- Jag skulle skattemässigt vilja gynna lokalt ägande och vindkraftskooperativ så att det inte blir samma misstag som med vattenkraften då allting ägs söderut och vinsterna går dit - trots att mycket av energin produceras i norr, säger han.
Syftet med bidraget på 140 000 kronor från Boverket är att underlätta vindkraftsetablering för både stor- och småskalig vindkraft.