Poliserna Robert Janeheim och Kenneth Lundqvist informerade Köpmän och kommunledning om den nya organisationen. |
- Dom tar vi, sa polisledningen och reducerade ordningsmakten i Älvsbyn med tre fjärdedelar.
Att åtta polistjänster krymps till två oroar köpmän och kommunledning.
På tisdagskvällen informerade Kenneth Lundkvist, chef för brottsförebyggande verksamheten i Pite älvdal, medlemmarna i Köpmannaföreningen om förändringarna.
- Utifrån förutsättningarna kommer vi att ha en bra polisverksamhet även fortsättningsvis i Älvsbyn, meddelade Lundkvist.
Anledningen till att Älvsbyn tappar så många poliser är valet av så kallad utgångsort. Det vill säga den station som varje enskild polis väljer att ha som "hemmabas".
Eftersom många bor i städerna tar de chansen att slippa pendla när Polismyndigheten omorganiserar.
- Det är alltid en fördel att ha många poliser på en ort. Men även om antalet stationerade poliser i Älvsbyn blir färre så innebär det inte att kommunen lämnas obevakad. Vi kommer att vara här också nattetid. Det handlar om hur resurserna fördelas, förklarade Lundkvist och fortsatte:
- Vi kommer hela tiden att göra en riskbedömning och besöka Älvsbyn kontinuerligt.
Justnu-redaktionen har tidigare skrivit om polisen Robert Holtmo som hoppas på fler bofasta poliser i Älvsbyn i framtiden.
En förhoppning som delas av Lundkvist.
- Ju fler som har Älvsbyn som utgångsort desto synligare blir vi, eftersom poliserna då både börjar och avslutar sin dag här. Det har alltid en avskräckande effekt.
Anna-Karin Berggren blir kvar i Älvsbyn tillsammans med kollegan Robert Janeheim. |
Kvar i Älvsbyn blir områdespoliserna Anders Janeheim och Anna-Karin Berggren som båda fick mycket beröm av företagarna för sitt arbete.
Men många av köpmännen uttryckte ändå farhågor för ökad brottslighet.
- När någonting inträffar så ska vakthavande skicka närmast lediga partrull. Det kan vara en bil från Boden eller Piteå. Även Arvidsjaur om någon patrull därifrån råkar befinna sig i närheten, berättade Lundkvist.
Ett besked som dock inte lugnade köpmännen.
- Det har hänt att vi fått hålla snattare och tjuvar i timmar. En gång tog det två timmar för en patrull att ta sig hit från Boden. Det är inte trevligt. Ofta uppstår hotfulla situationer, menade Anna Gårding.
Kenneth Lundqvists råd till köpmännen var dock att släppa hotfulla personer och ringa 112.
- Utsätt er inte för onödiga risker. Ofta kan ett bra signalement lämnas eller också finns bilder från övervakningskameror som polisen senare kan utgå ifrån. Vårt mål är att få fast alla tjuvar.
Pär Jonsson, näringslivschef vid Älvsbyns kommun, hade ytterligare en aspekt.
- I ett ekonomiskt perspektiv är det viktigt att våra företagare inte missgynnas konkurrensmässigt av en sämre polisbevakning.
Något Lundkvist höll med om.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND