torsdag 27 oktober 2011

Gemensamma krafttag för marknadsföringen av gymnasiet i Älvsbyn

Ellen Lennahl, ordförande i elevrådet, ledde gymnasieelvernas Ungdomsting...
Älvsbyns gymnasium måste marknadsföras bättre.
Det anser gymnasieeleverna själva.
- Gymnasiet i Älvsbyn är bra. Det borde fler få veta, ansåg Ellen Lennahl, vid onsdagens Ungdomsting.


...tillsamans med Emil Nilsson, sekreterare.
Frågan togs upp redan förra året och har uppmärksammats med stort allvar av både politiker och tjänstemän. Kan gymnasiet i Älvsbyn locka fler studerande från andra orter och få fler älvsbyungdomar att läsa på hemmaplan finns stora pengar att spara/tjäna för kommunen.

Jan-Erik Backman, skolchef.


Under Ungdomstinget beslutades att en arbetsgrupp med elever, tjänstemän och politiker genast ska bildas.
- Vi har ju lärt oss en del av tidigare misstag. Vi annonserade traditionellt via tidningar och TV-kanaler men fick veta att det var bortkastat. Vi behöver därför bli duktigare på att marknadsföra oss via sociala medier och Internet, tyckte skolchefen Jan-Erik Backman.

Moa Brynolfsson, inflyttad gymnasieelev.


Det nya hotell- och turismprogrammet har trots kort tid för just marknadsföring lockat hela 23 ungdomar till Älvsbyn. En av dem är Moa Brynolfsson från Norrfjärden.

Hon avslöjade att programmet tänker starta en egen blogg och facebooksida för att kommunicera ut vad som händer på utbildningen och för att visa på fördelarna med att studera i Älvsbyn.

Gymnasieeleverna i Älvsbyn är både färgstarka och kloka anser kommunens politiker.


Många av de inflyttade eleverna bor på de så kallade Stigarna. Men Moa har en lägenhet nära Lomtjärnsparken. Ett populärt tillhåll för många av hennes klasskamrater.
- Jag trivs bra. Det är nära till allt. Ofta brukar vi samlas hos mig för jag har alla TV-kanaler, förklarar Moa med ett skratt.

Rikard Granström, fp, betonade vikten av det personliga mötet vid marknadsföringen av gymnasiet.


Rikard Granström, Folkparitet, betonade också vikten av det personliga mötet vid marknadsföringen av gymnasiet i Älvsbyn.
- Det ni som elever säger väger tyngst av allt. Ju fler ambassadörer vi blir desto bättre.

Rektor Olof Johansson ska utreda matsalsproblematiken.


Elever, lärare och tjänstemän var också rörande överens om att marknadsföringen mot grundskolorna i Fyrkanten, länet och kanske även Västerbotten bör förbättras.

Under Ungdomstinget återkom problemet med brist på sittplatser i matsalen. Speceillt på tisdagar. Ett alternativ för att slippa stressa med lunchen eller stå och äta är att låta gymnasieeleverna äta på Fluxen. Det skulle ytterligare höja gymnasiets status.

- Problemet är ju att matsalen är byggd för 300 personer men vi är 500, påminde Emil Nilsson, som ledde gymnasieelevernas Ungdomsting tillsammans med Ellen Lennahl.

Rektor Olof Johansson fick i uppgift att titta närmare på problematiken och ganska snart komma med en lösning. Steg blir att se till så att alla klasserna passar tiderna.

Från gymnasieeleverna finns också ett önskemål om att passa in studenten så att den inte kolliderar med Piteå. Det fanns dock lite delade åsikter om nödvändigheten av detta.



Gymnasieeleverna kunde också med glädje konstatera att många frågor som diskuterats tidigare år faktiskt genomförts. En sådan är ungdomsgården på Café Storgatan.
- Själv har jag inte varit där men jag gillar lösningen som är flexibel. Jag vet att många fler går dit än till den gamla ungdomsgården, sa Ellen Lennahl.

Duscharna i sporthallen har fixtas. En uppfräschning av Kanis har påbörjats. Bussar från byarna körs på prov, etc...

Bill Nilsson, kommunalråd.


- Vi har en väldigt samsyn i de flesta frågor och viljan är god från alla håll. Vi har fantastiskt duktiga och mogna ungdomar i Älvsbyn som tar ett strot ansvar och visar på ett enormt engagemang för bygden. Det kan vi alla känna stolthet över, berömde Bill Nilsson, kommunalråd.

Se fler bilder från gymnasieelevernas ungdomsting nedan:

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND