tisdag 29 maj 2012

Fler platser för fri Internetsurf i Älvsbyn


Crister Lundberg, IT-chef.

Antalet platser i Älvsbyn som erbjuder trådlöst internet utökas. 
Tidigare har Älvsby folkhögskola, Älvsbyns gymnasium och kommunen erbjudit gratistjänsten till elever och personal. 
Men nu kommer även biblioteket erbjuda gratis surf, denna gång är det riktat mot medborgare och besökare. Arbetet väntas vara klart under juni månad.
- Det ska vara igång innan semestern börjar, berättar Älvsbyns kommuns IT-chef Crister Lundberg.

Efterfrågan på trådlöst internet har varit stor på biblioteket i Älvsbyn, då många medborgare som kommer förbi för att surfa har med sig antingen en surfplatta eller sin egna bärbara dator.

Även många turister väljer att svänga förbi biblioteket för att använda sig utav de datorer som man kan boka på plats, för att uträtta sina ärenden eller helt enkelt kolla runt på nätet efter olika sevärdheter att besöka under sin semester.

Någon gång under juni kommer biblioteket emellertid att kunna erbjuda gratis trådlöst internet till besökarna, något som personalen ser fram emot, speciellt nu när turisterna snart börjar anlända.
- Därför är det rätt viktigt att vi får igång det innan semestern börjar, säger Maria Thysell bibliotekarie på biblioteket i Älvsbyn.

Routern under taket i biblioteket som snart gör det möjligt för både älvsbybor och turister att surfa fritt på Bibblan.

Ett biljettsystem kommer att inrättas, där besökarna får en biljett av personalen som dom sedan använder för att logga in på de trådlösa nätverket.


Ett till ställe som erbjuder gratis internet är Coop Extra. Coop Norrbotten har sen tidigare under 2012 erbjudit fri Wi-Fi i sina butiker runt om i länet. Mitt under ombyggnationen i mars månad fick Jan-Olof ”Janne” Lindström, chef på Coop i Älvsbyn, ett samtal som gjorde han smått chockerad.
- Vi fick bara veta en dag att det fungerade, berättar Janne, som inte hade någon aning om att gratis Wi-Fi var på ingående.

TEXT; ROBIN NILSSON    FOTO: STERLING NILSSON OCH ROBIN NILSSON

torsdag 24 maj 2012

Volontärer berättade om sina resor och sitt hjälparbete i Sverige och andra länder


Från vänster: Matilda Wiklund, Nanna Karlsson, Kajsa Claesson, Takenari Yamamori, Maria Miranda, 
Ingegerd Bohlin, Christine Ndayitwayeko, Matilda Eriksson och Irina Studhalter. (Maria och Irina saknades vid torsdagens föreläsning).


Många människor i världen har inte haft det lätt i livet, de lever i extrema förhållanden där det krävs mycket mod och kraft för att dagen ska gå runt. Många av dom utsatta har antingen mist sina liv, familjer, eller sin frihet, och flera har även mist allt. 
Volontäreleverna på Älvsby folkhögskola begav sig ut i Sverige och världen i 12 veckor under våren för att hjälpa och ge sitt bidrag till en bättre värld. 
Under torsdagsförmiddagen hade dessa samlats i skolans kapell för att hålla en föreläsning för skolans elever om vad dom har fått vara med om under dessa veckor och hur dom har utvecklats under resan.
- Dom har utvecklats jättemycket, berättar elevernas stolta lärare Matilda Wiklund.



Kajsa Claesson

Kajsa Claesson
Först ut var Kajsa Claesson. Hennes projekt gick ut på att anordna en klädbytardag, både i Älvsbyn och i Gällivare, samt förmedla information om vad man kan göra för att hjälpa till att minska sin miljöpåverkan.

- Natur och miljö är något som ligger mig varm om hjärtat och jag vill förmedla den känslan jag har för miljön till andra, berättar Kajsa.

Kajsa har även funnits till hands för att driva elevernas gemensamma Fairtradeshop som finns på skolan.

Takenari Tamamori

Takenari Yamamori

Takenari ”Take” Yamamori hittade under sin skoltid i Japan en avhandling om hemlösa i Sverige, då han tidigare hört att det svenska välfärdssystemet var bra förstod han inte riktigt varför det fanns hemlösa i Sverige. Han bestämde sig helt enkelt för att söka in till folkhögskolans volontärutbildning, för att sedan hjälpa hemlösa i Clara Kyrka, något som han inte ångrar alls.

- Jag älskar att se att man blir glad av det man gjort, berättar Take.

Take har fått hjälpa till med att koka och servera kaffe, laga mat och serverat den samt varit nattvakt en gång i veckan i kyrkan. Han har även lyssnat till andra människors livshistorier om hur det blev som det blev för dom, varpå han började be till Gud om att det ska ordna sig för dom. Take lärde även känna ett par hemlösa under sin tid i Uppsala. Några utav dessa hade turen att efter en lång tid som hemlös äntligen få sig ett hem, något som fick Take att fälla en och annan glädjetår.

Take blev så inspirerad av sin tid som volontär att han har tagit kontakt med en kyrka i Japan som arbetar med att hjälpa hemlösa, för att fortsätta sitt arbete. Han vill även fortsätta lära sig saker om Sverige.


Nana Karlsson

Nana Karlsson

Nana Karlsson valde att fara till sitt hemland Ghana för att hjälpa till på de båda barnhemmen Royal Seed Orphanage Home och Lighthouse Christian Orphanage Home där hon har fått vara med och hjälpa till i barnhemmen.

- Jag ville göra en insats och medverka i något positivt, berättar Nana.

I Royal Seed bor drygt 130 barn. Åldrarna är olika, men varierar mellan bara ett par timmar gamla till 18 åringar. I Lighthouse finns 26 barn i åldrarna 3-11 år. Nana har fått hjälpa till med allt möjligt, från att städa och laga mat, till att leka lekar med barnen och ta hand om dom minsta. Hon fick även delta i sing a long och olika dans- och musikarrangemang. Hon rekommenderar starkt att fler väljer att gå volontärlinjen för att fördjupa sig i världen.

Ingegerd Bohlin

Ingegerd Bohlin

Ingegerd Bohlin valde att resa österut, närmare bestämt till Kolahalvön i norra Ryssland. En dröm som Ingegerd har haft länge är att få resa runt i Ryssland som missionär, något som hon nu har fått pröva på. Hon har fått besöka olika församlingar, kriscenter, rehabiliteringscenter för missbrukare, deltagit i gudstjänster samt gjort hembesök.

- Jag är berörd av alla människor som jag mötte under resan, berättar Ingegerd.

Hon har även deltagit i en kvinnokonferens som talare, där hon berättade om sitt liv.

Det enda riktigt negativa med resan var att den tog plats under den kallaste vintern, annars hade resan varit bra och lärorik.

Christne Ndayitwayeko

Christine Ndayitwayeko

Christine Ndayitwayeko arbetade med Rädda Barnen och SOS Barnbyar, två organisationer som värnar om barns rättigheter och arbetar för att hjälpa de barn som behöver det.

- Barnen är dom som är framtiden, berättar Christine.

Hon visade även Youtube-klipp där man fick se information om hur de båda organisationerna arbetar. Man fick bland annat se två tjejer som besökte Astrid Lindgrens Barnby i den centralafrikanska republiken Bouar, där 100-tals barn är bosatta. I framtiden hoppas Christine att hon själv kommer att arbeta i ett barnhem för att hjälpa de barn som har det jobbigt.

Matilda Eriksson

Matilda Eriksson

Matilda Eriksson hade som plan att fara ut någonstans i världen för att hjälpa till, men så blev inte fallet. Efter ett par sökningar på Google hittade Matilda den Göteborgsbaserade organisationen RealStars, som arbetar för att uppmärksamma den trafficking, prostitution och människohandel som förekommer i samhället. Hon började därför med projektet Fair Sex (rättvist sex) och arbetade med RealStars på distans hemifrån. Fair Sex går ut på att sexet ska ske på lika villkor. Ingen ska tvingas till det och man ska i alla situationer visa varandra respekt och ömsesidighet, ett nej är ett nej. Följs inte detta rubriceras det som ett brott mot dom mänskliga rättigheterna, vilket leder till fängelse.

Matilda skulle även få föreläsa i skolor om de pågående problemet trafficking. Oturligt nog valde man i sista stund att tacka nej då ämnet ansågs vara för känsligt.

- Man ska våga prata om det här. Man ska våga riva av tejpen från munnen. Man ska våga säga sin åsikt, säger Matilda som blev peppad att fortsätta med projektet efter att ha blivit nekad att få föreläsa.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

tisdag 22 maj 2012

Rikard vill starta skördefestival


Rikard Granström, fp, föreslår i en motion till fullmäktige att en skördefestival arrangeras i Älvsbyn varje år. Detta för att ge lokala producenter av livsmedel möjlighet att visa upp sina varor och öka sin försäljning.

Läs motionen i sin helhet nedan:

Den globaliseringstrend som vi för närvarande lever under är starkt beroende av att vi har stora tillgångar till billig energi. Oljan är och har under lång tid varit en av de viktigaste energiresurserna för byggandet av vår välfärd. Den gör att vi kan producera och konsumera i helt skilda delar av världen.
I takt med att oljetillgångarna i världen inte räcker till för att tillgodose världens energibehov kommer priserna på Olja att stiga. En effekt av detta kommer vara att priserna på fjärrproducerade livsmedel kommer att öka. För att inleda arbetet med att minska Älvsbyns sårbarhet för förändringar i omvärlden vill undertecknad att vi arrangerar en skördefestival.

Skördefesten syftar till:
* Att skapa ett naturligt möte mellan producenter och konsumenter av lokalproducerade livsmedel. I detta möte kan vi också identifiera vilka livsmedel som vi ytterligare kan producera och konsumera i Älvsbyn.
* I och med att vi samlar kommunens producenter kan kommunförvaltningen få en bättre inblick i vilka förutsättningar vi har att i vår kommunala verksamhet börja upphandla lokalproducerade livsmedel.
* Att livsmedelshandlare i Älvsbyn får en bättre inblick i vad våra lokala producenter kan erbjuda.
* Att i förlängningen skapa en året-runt-marknad för lokalproducerade livsmedel.
* Medvetandegöra medborgarna om de globala förändringar vi står inför.
* Uppmuntra medborgare att förändra sina konsumtionsvanor för att vi ska stå bättre rustande inför förändringar i omvärlden.


Med en större lokal livsmedelsmarknad kan Älvsbyn börja göra anspråk på att vara en hållbar kommun. Ekologiskt hållbar med tanke på att vi skapar korta kretslopp genom att konsumera och producerar på samma ställe. Socialt hållbar i och med att de arbeten som vi skapar runt vår livsmedelskonsumtion inte riskerar att försvinna om andra länder går i konkurs eller om jordbrukssubventioner förändras. Ekonomiskt hållbar med tanke på att ju fler som skapar reella värden i Älvsbyn ju bättre kommer vi att stå rustade för framtiden.
Älvsbyns kommunförvaltnings roll i skördefesten blir att stå som sammanhållande organ för arrangemanget.

Detta kan innebära:
* Förannonsering (informera medborgarna om skördefesten), uppmuntra medborgarna att producera livsmedel för ändamålet.
* Finna en lämplig tidpunkt för när skördefesten skall hållas.
* Sammankalla och ta upp intresseanmälningar från producenter som vill sälja livsmedel eller andra produkter som tillverkas i Älvsbyn. Ta upp intresseanmälningar från folk som vill arrangera övriga aktiviteter som kan tänkas passa i samband med en skördefest.
* Tillsammans med producenter och övriga arrangörer schemalägga och koordinera skördefesten.
* Söka samarbete med e.g. studieförbund som vi kan hänvisa till beträffande frågor om hur man odlar och tar hand om livsmedel.
* Marknadsföra samt bekosta marknadsföringen av skördefesten som ett paket ”skördefest”.
* Upplåta mark och/eller lokaler för ändamålet


Motionen kopplar mot kommunens mål för tillväxt och samhällsutveckling och där särskilt målsättningarna om bra livsmiljö och ekologisk hållbarhet. Motionen kopplar mot kommunens målsättning att höja konsumtionen av lokalproducerade livsmedel inom vår kostverksamhet, samt målet att maten skall gå att spåra hela vägen tillbaka till dess ursprung. Den kopplar även mot kommunens långsiktiga målsättning att höja livskvalitén och samhällsengagemanget hos kommuninnevånarna. Motionen har även bäring på varumärkesgruppens arbete med att utveckla tillsammanssamordning, kommunicera det vi har och hur vi lever samt att i första hand fokusera på medborgarna i Älvsbyns kommun.

Med detta hoppas jag att politikerna i Älvsbyns kommun ställer sig bakom förslaget att stå som sammanhållande organ bakom skördefesten.

/Rikard Granström
Folkpartiet Älvsbyliberalerna

Erika valde en ny väg i projektarbetet




Eleverna på teknikprogrammet vid gymnasiet i Älvsbyn har som uppgift i årskurs 3 att genomföra ett projektarbete. Inriktningen är valfri så länge det innefattar något som har med teknik att göra. 
Vanligtvis väljer eleverna att bygga ihop en teknisk pryl eller skriva en rapport om någonting inom ämnet - men inte Erika Karlsson. 
Erika valde istället att skapa en musikvideo till Jimmy Eat World:s låt ”Hear You Me”, en musikvideo som hon själv har regisserat och skådespelar i.



- Det var både lätt och svårt, jag visste hur jag ville ha det, berättar Erika om hur det kändes att arbeta både som regissör och skådespelerska.
För drygt ett år sedan började Erika tänka på de framtida projektet som teknikprogrammet måste genomföra på sitt tredje år, hon kom då fram till att hon var sugen på att arbeta med något inom filmvärlden. Men att göra en film kändes inte direkt rätt, istället valde hon att inrikta sig på en musikvideo och byta ut alla repliker mot sångtext.
Efter ett tag var det klart, Erika skulle göra en musikvideo till låten ”Hear You Me”, en låt av de amerikanska rockbandet Jimmy Eat World.
- Så här i efterhand känns det bra, berättar Erika om valet av låten och resultatet av allt arbete.
Till sin hjälp hade Erika en fotograf bakom kameran, och vänner som ställde upp och stöttade henne under produktionen.
- Det har betytt väldigt mycket, utan dom skulle det inte ha gått att genomföra, säger Erika.
Erika vill även rikta ett stort tack till skolan, lärarna och dess handledare som har hjälpt till och stöttat Erika genom resan.
Den 15 maj släpptes videon på Youtube och än så länge har kritiken varit god.
- Jag har fått väldigt positiv kritik om musikvideon, vilket är jätteroligt, berättar Erika.
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON   FILM: ERIKA KARLSSON

tisdag 15 maj 2012


För några månader sedan befann sig gymnasiets UF-företagare på Sparbanken Nord för att visa upp sitt företag och produkten man säljer. Företagen består utav Piece of Cake, DearingsDesign, DASH och Sugar of Elfsbyn. Under måndagen befann sig företagen i Älvsbyns kommunhus för att berätta om sitt företag, hur det har gått och om företagets framtid.


- Tänk om man haft den här möjligheten när man var ung. Då skulle jag startat mycket tidigare, berättade Älvsbyns kommunalråd Bill Nilsson.

I ett UF-företag får eleverna prova på att driva ett alldeles eget företag. Dom måste hitta på en produkt eller tjänst att sälja, för att sedan redovisa arbetet och till sist avverka företaget.

Till sin hjälp har eleverna haft lärarna Kerstin Karlsson, Caroline Forsberg och veteranen inom UF-företagande Conny Öhman.



Sugar of Elfsbyn

Först ut på listan var Hotell- & restaurangprogrammets företag ”Sugar of Elfsbyn”. Deras idé var att, genom beställningar, sälja kakor, tårtor och praliner. I företaget finner man Amanda Olofsson, Franziska Möller, Cecilia Bergvall, Sofia Johansson och Tobias Flodström. Företaget fick en trög start. I 10 veckor hade eleverna praktik, något som satte sina spår i produktionen. Men även marknaden var tung för gänget, vilket ledde till att drivkraften rann ut i sanden.

- Vi kunde inte ge företaget så mycket som vi ville, säger Tobias och lägger till:
- Men det har ändå varit kul.

Företaget går plus minus noll.



DearingsDesign

Företagen ”DearingsDesign” består utav tjejduon Anna Broström och Elina Öhman. Deras företag sålde egendesignade earcuffs (örhängen). Genom Facebook har företaget visat upp och marknadsfört sina produkter, men dom har även haft en egen webbshop där kunder har kunnat beställa ifrån.

- Våra örhängen behöver man inte ha hål för att kunna bära, berättar tjejerna.

Företaget hade som mål att sälja 100 st produkter, dock så var ribban på tok för låg. Det dröjde inte länge innan målet var nått, och i dagsläget har företaget sålt för drygt 5 000 kronor, vilket gav ett netto på runt 3 500 kronor. Det var tänkt att produkten skulle rikta sig mot unga kvinnor mellan 15-25 år som har lite pengar, men så vart det inte. Produkten visade sig även vara en populär accessoar bland killarna.

I företaget är platsen som VD delad mitt itu, något som var bra då det är lätt att man ryker ihop med varandra ifall man tycker olika.

- Vi har lärt oss mycket på resan, samarbete är väldigt viktigt, instämmer de båda VD:na på.



Piece of Cake

Rebecca Bohman, Johanna Berglund, Kajsa Nilsson och Otilia Öhgren heter tjejerna bakom företaget ”Piece of Cake”. Produkten är en rutnätformad kakskärare för långpannor, som på ett enkelt sätt delar upp bitarna så att dessa blir lika stora.

- Vi riktar oss till alla, både privata och företag, berättar Otilia Öhgren.

Företaget har sålt c:a 30 st produkter och dragit in runt 6000 kronor. Vinsten som företaget har skrapat ihop kommer att skänkas till välgörenhetsorganisationen UNICEF.

Tjejerna fick frågan om vad dom kommer att göra med produkten i framtiden, varpå dom svarade med ett skratt:

-Vi ska kontakta IKEA.



DASH

Sist, men definitivt inte minst, på listan var killarna Andreas Viklund, Oskar Norberg och Johannes Granström som startade företaget ”DASH”. Grabbarnas idé var att sälja träningskläder till ett bra pris. Genom en Google-sökning hittade grabbarna ett företag i Tyskland som hade ett kanonerbjudande, billiga priser, gratis webbshop och fri frakt. Det ända de behövde göra var att designa märket på kläderna.

- Det är kul att driva ett UF-företag, man lär sig mycket, säger Andreas Viklund.

Dock så visade det sig att marknaden var för tuff för företaget. Stora företagsjättar regerade över marknaden med järnhand, något som gjorde det svårt för killarna att ta sig in.

- Det är en väldigt svår marknad att slå sig in på, berättar Johannes Granström.

Företaget går plus minus noll.

Efter att ha berättat om sina företag fick företagarna och lärarna mottaga en älvsbyväska var. Vad framtiden har i sitt sköte återstår att se.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

måndag 14 maj 2012

Rikard Granström vill starta Pärlspelen i Älvsbyn


Rikard Granström.

Rikard Granström, fp, vill lägga grunden för för fler sommarevenemang i Älvsbyn genom bildandet av en gemensam plattform, "Pärlspelen". I en motion till kommunfullmäktige utvecklar han sina tankar och idéer.

Läs motionen i sin helhet nedan:

"För att skapa ännu mera drag i kommunen föreslår undertecknad att vi Älvsbyn gör oss en egen sommarfestival. Pärlspelen är ett namn som i många hänseenden representerar andemeningen i festivaltanken. Pärlspelen är en sommarfestival som vi medborgare formar för att fira det som vi tycker representerar vår egen självbild, det vi vill ska känneteckna Älvsbyn, det vi är stolta över.

På ett år anordnas många olika arrangemang i Älvsbyn. I vissa fall uteblir deltagare på grund av att arrangörerna inte har råd med den annonsering som krävs för att nå en större massa. En annan orsak till att deltagare uteblir är att det enskilda arrangemanget inte skapar ett tillräckligt stort intresse för att få folk att sluta upp till det. Pärlspelen erbjuder en möjlighet för många små och stora arrangörer att tillsammans synas i en bredare marknadsföring. Ett arrangemang som med arrangörers vilja kan bli tillräckligt stort för att skapa det intresse som krävs för att Älvsbyborna skall avsätta tid för att delta. Pärlspelen är ett gyllene tillfälle för de som vill att det ska hända mer i samhället att i ett större sammanhang arrangera det de saknar.

Pärlspelen skall vara en folkfest för Älvsbybor i alla åldrar. Ett arrangemang där gamla och nya Älvsbybor kan lära känna varandra och där vi tillsammans kan lära känna vårt samhälle. Pärlspelen är ett tillfälle för kulturliv, byar, föreningar och företag inom kommunen att profilera sig genom att arrangera aktiviteter som medborgarna kan vara delaktiga i eller ha glädje av att se på. Andemeningen är att gräva där vi står. Arrangera det vi är proffs på. Musiker arrangerar musikevenemang, Idrottsklubbar arrangerar idrottsevenemang. Företag arrangerar arrangemang runt sina produkter eller tjänster. För att pärlspelen skall kunna vara en fest för alla åldrar är det viktigt att arrangemang som anordnas dagtid är absolut alkoholfria och drogfria för både deltagare och åskådare. Pärlspelen ska inte vara en sommarfestklyscha bestående av fylla, inhyrda turnerande artister och kringresande tivolin. Pärlspelen är en festival av Älvsbybor för Älvsbybor.

Entreprenörskap är viktigt för Älvsbyns framtid. För att stärka entreprenörsandan är det viktigt att arrangörerna bär sina egna kostnader. Alltså ska inte Älvsbyns kommunförvaltning stå för kostnaden av de enskilda arrangemangen. För att täcka utgifter samt för att öka viljan att arrangera olika festival-aktiviteter ska arrangörerna ha rätt att ta betalt för sina arrangemang eller ha rätt att arrangera kring-försäljning i samband med sina arrangemang. Arrangörerna får enskilt eller tillsammans utarbeta affärsmodeller som gör deras evenemang ekonomiskt hållbara.

Älvsbyns kommunförvaltnings roll i pärlspelen blir att stå som sammanhållande organ för olika aktiviteter som medborgare vill arrangera. Detta innebär:

* Förannonsering (informera medborgarna om vad pärlspelen innebär), sammankalla och ta upp intresseanmälningar på arrangerande av aktiviteter.

* Tillsammans med arrangörer schemalägga och koordinera olika aktiviteter. Ju fler arrangörer ju längre festival.

* Marknadsföra samt bekosta marknadsföringen av samtliga arrangemang som ett paket ”Pärlspelen”

* Upplåta mark för aktiviteters olika ändamål

Motionen kopplar mot kommunens långsiktiga målsättning att höja livskvalitén och samhällsengagemanget hos kommuninnevånarna. Den kopplar även mot de prioriterade områdena folkhälsa, samverkan, fritid och kultur, barn och ungdomar, integration samt god ekonomisk hushållning (detta är ingen dyr festival). Motionen har även bäring på varumärkesgruppens arbete med att utveckla tillsammanssamordning, kommunicera det vi har och hur vi lever samt att i första hand fokusera på medborgarna i Älvsbyns kommun.

Med detta hoppas jag att politikerna i Älvsbyns kommun ställer sig bakom förslaget att stå som sammanhållande organ bakom pärlspelen."

/Rikard Granström


Folkpartiet Älvsbyliberalerna

Bilaga till motion Pärlspelen.

Exempel på attraktiva arrangemang kan vara:

* En byakamp vilket kan vara ett stående arrangemang i pärlspelen. Detta skulle kunna vara en brännbollsturnering där tillexempel Vissträsk, Östermalm, Altuna med flera ställer upp med egna lag för att fastställa vilka som äran förtjänar.

* Drakbåtsrace i Piteälven

* Orienteringstävlingar, e.g. cykel-orientering

* Teater, poesievenemang

* Beach-volley-turnering på länkön

* Lokala band uppträder på festivalen

* Företag som arrangerar tävlingar eller evenemang med fokus på deras produkter eller tjänster.

* Pub-kväll, dans och disco

* Föreläsningar, utställningar av olika slag (lokalproducerat förstås)

Exempel på arrangörer kan vara:

* Företag

* Byaföreningar

* Idrottsföreningar

* Skolor e.g. turismgymnasiet (många av eleverna kommer i framtiden arbeta inom event-branschen)

* Privatpersoner

tisdag 8 maj 2012

Strålande väder under Fritidshemmens dag

Den årliga Fritidshemmens dag gick av stapeln i soligt väder och många plusgrader under tisdagen. Dagen firas över hela Sverige den 8 maj och går varje år i nytt tema. Årets tema var ”Lära, leva och utvecklas”, där barnen får lära sig att nå målen i den nya läroplanen. Dagen till ära hade Lärarförbundet tryckt t-shirts till alla deltagande lärare med just dom orden.
Anledningen till varför fritidshemmen har fått en egen dag är för att man vill uppmärksamma om hur viktigt det är med fritids, samtidigt som man hittar på någonting roligt tillsammans.
- Vi vill visa upp oss och samtidigt få ett tillfälle att träffas och ha roligt tillsammans, berättar fritidspedagogen Marita Lundqvist på Tärnstigen, och lägger till att fokusen ligger alltid på eleverna.
Barn från kommunens alla fritids sammanstrålade på Turklöverns torg för att rappa in våren tillsammans med ”fritte-rappen”.
Tidigare år har barnen från Vidsels fritids inte kunnat delta på grund av svårigheter att ta sig ner på byn, men inte denna gång. - I år är det extra roligt, för i år är Vidsel med oss, berättar en glad Marita Lundqvist.
Efter rappen bildade barnaskaran ett tåg och begav sig i riktning mot Älvåkra idrottsplats för aktiviteter och mat. Men innan dom anlände till idrottsplanen passade de på att passera genom kommunhuset, för att visa att framtiden bara är ett stenkast bort.
I år skulle varje barn ha med sig ett instrument som dom skulle använda under dagen, toner av gitarrer och hemgjorda maracas spelades under vandringen genom centrum. Väl framme vid slutdestinationen väntade olika lekar för dom glada barnen.
Några utav lekarna var under örnens vingar kom, fotboll, repstafett och pepparkakskull, något som fick många nya vänner att träffas.
Mellan lekarna fick barnen njuta av korv med bröd, och självklart någonting sött. Barnen hade själva rullat mjölkfria chokladbollar som dom fick avnjuta efter maten.

Text och foto: Robin Nilsson

Bildextra: