tisdag 30 augusti 2011
Vädjar om utrustning till ensamkommande flyktingbarn
Men de saknar utrustning och spelar ofta barfota.
Därför startar prästen Anna-Karin Thorngren och fotbollstränaren Robert "Isse" Isaksson en insamling av utrustning till tonårsbarnen.
- Vi hoppas att det finns älvsbybor som har fotbollsskor avlagda som de inte använder och som de kan skänka till barnen. Har man inte skor så kanske det ligger ett par benskydd och skräpar någonstans. Nu kan de komma till nytta, säger Anna-Karin Thorngren.
Initiativet är helt privat. Anna-Karin och "Isse" startar insamlingen av omtanke. Ett lovvärt initiativ.
- Jag är själv god man för en av pojkarna. På en träff med andra gode män så kom saken på tal, berättar Anna-Karin som därefter kontaktade "Isse" som har erfarenhet av att jobba med ungdomar och fotboll i kombination bland annat i samband med konfafotbollslägren vid Älvsby Folkhögskola.
- Jag ställer gärna upp och hjälper till om jag kan bidra med någonting. Insamlingen låter som en god idé, säger "Isse".
Fotbollen är de ensamkommande flyktingpojkarnas stora passion. De har tillbringat stora delar av dagarna och kvällarna på Älvåkra sedan de kom till Älvsbyn.
- Fotbollen är en bra aktivitet där de får tänka på positiva saker, röra sig fysiskt och förhoppningsvis få ut lite av sina känslor och sin frustration som de säkert bär på, säger Thorngren.
Så alla ni älvsbybor som har oanvänd fotbollsutrustning i garderoben, källaren eller garaget vet nu var den kan göra nytta.
Gåvorna lämnas på Älvåkra IP till tjänstgörande personal eller på Brostigen 2 där flyktingbarnen bor och som alltid är bemannat av personal.
Andra gåvor som jeans skulle också uppskattas. Flyktingbarnen har utöver boende och mat en ersättning på blygsamma 24 kronor per dag, eller 720 kronor i månaden, som ska räcka till kläder och nöjen.
- Inte mycket om man behöver vinterkläder. Många kom hit i kortbyxor och t-shirt, säger Anna-Karin.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON
måndag 29 augusti 2011
Sven-Erik Bucht upprörd över skurkar och banditer i bank- och finansvärlden
Sven-Erik vill få Bucht på ekonomin genom hårdare regler i bank- och finansvärlden. |
Sven-Erik Bucht avslöjade vad som händer bakom Finansutskottets gardiner när han gästade Företagarfrukosten på Fluxen i fredags.
- Det finns många banditer inom finanssvärlden som borde skaka galler. Inte gå fria, menade Bucht när han kommenterade den ekonomiska kris som drabbat flera EU-länder och USA.
Sven-Erik Bucht brinner för näringslivsfrågor. Och som riksdagsman vill han värna om företagen i Norrbotten.
Platsen i Finansutskottet har gett honom en inblick i de globala ekonomierna.
- Finansutskottet är ju det utskott med mest makt och högst status.
Bucht skärder inte på orden när det gäller hur en mängd nationer misskött sin ekonomi.
- Många länder borde ha varit i konkurs för länge sedan. Allt beror på att politikerna inte vågat anpassa intäkterna till den rådande situationen.
Grekland, Irland, Island, Spanien, Portugal, Italien och inte minst USA står på ruinens brant vilket påverkar hela den globala ekonomin negativt.
- Tyvärr drabbar det även exportberoende företag i Norrbotten när kranarna stängs och investeringarna i utlandet uteblir.
Den dåliga ekonomin beror inte på utökade välfärdssystem utan snarare på populistiskt styre och oansvariga beslut, enligt Bucht.
- För USA:s del räcker det med att höja bensinskatten med motsvarande en krona och femton öre så vore problemen ur världen. Men ingen politiker vågar göra det med risk för att bli impopulär.
Han berättade att diskussionerna bakom gardinerna på Finansutskottet ofta avslöjat rena skurktakterna.
- Jag tycker att många ansvariga inom finansvärlden och i vissa banker borde skaka galler. Inte gå fria.Vi behöver hårdare regler inom finanssektorn.
Krisen inom EU:s valutaunion har fått Bucht att ändra uppfattning. Tidgare var han ivrare för att Sverige skulle överge kronan till förmån för euron.
- Men jag har svängt. Jag trodde på euron och EU är ett bra fredsprojekt. Men nu vill jag inte vara med i ett gäng utan regleverk.
Bucht tycker att Sverige, med sin relativt goda och välskötta ekonomi, borde lindra effekterna av den minskade efterfrågan på exportsidan med satsningar på infrastruktur och utbildningssystem.
Han tipsade också om nybildade Inlandsinnovation AB, med säte i Östersund, som har till uppgift att stötta nystasningar i Norrlands inland.
- De förfogar över två miljarder kronor och ska arbeta effektivt och obyråkratiskt. Där finns möjlighet till medfinansiering för alla med goda idéer.
Under företagarfrukosten presenterade också Henrik nergård och Marcus Sandberg, forskare vid Luleå tekniska universitet, sitt utvecklingsarbete kring produktutvecklingsmetodik. De söker samarbetspartners och uppmanade företgarna i Älvsbyn att vara med.
Kent Johansson, VD Älvsbyhus, gav en positiv rapport. Trots tuffare låneregler och oron i finansvärlden så ser Älvsbyhus ut att hålla sin budget på 900 byggda villor under året och 1 100 sålda.
- För tillfället tillverkar 24 hus i veckan, meddelade Johanson.
Även Älvsbyns andra flaggskepp i kommunens näringsliv, Polarbröd, utvecklas i önskvärd takt och snart sätts spaden i jorden för utbyggnaden av paketering vid bageriet i Älvsbyn.
Fakta Sven-Erik Bucht:
- Sven-Erik Bucht, född 28 december 1954, är en svensk politiker (socialdemokrat), som sedan 2010 är ledamot av Sveriges riksdag.
- Han var kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Haparanda kommun 2003–2010.
- Bucht utsågs till årets svensk 2007 av nyhetsmagasinet Fokus och var den person som lyckades övertyga Ikea-grundaren Ingvar Kamprad att etablera ett nytt Ikea-varuhus i Haparanda. Därmed har Haparanda vänt från att tidigare varit en uträknad utflyttningsbygd, till att 2006 vara tillväxtkommun nummer ett i hela landet, enligt tidningen Affärsvärldens mätning.
- I 2010 års allmänna val valdes Bucht – genom att erhålla 17 674 personvalsröster – till riksdagsledamot för Norrbottens läns valkrets.
Källa: Wikipedia
TEXT: TONY BERGLUND FOTO:STERLING NILSSON
onsdag 24 augusti 2011
Rolig skolstart för dom yngre i bra väder och föräldrarnas sällskap
Efter ett långt sommarlov med otroligt fint väder har skolan börjat om för ortens alla elever.
Tråkigt för vissa, roligt för andra. Själv var det blandade känslor när man var en ung kille och skolan började om, tills man kommit in i den dagliga rutinen och autopiloten kommit igång.
Men för Bäckskolans elever var det en trevlig start. Med sina föräldrar bjöds dom till Älvåkras idrottsplan för aktiviteter.
Det fanns ringkastning, hopprep, fotboll, styltor och leken ta fatt. För de yngre var det nog allt trevligt att få börja om.
Den nya skolan står dock inte klar än, men den som väntar på något gott...
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON
Tråkigt för vissa, roligt för andra. Själv var det blandade känslor när man var en ung kille och skolan började om, tills man kommit in i den dagliga rutinen och autopiloten kommit igång.
Men för Bäckskolans elever var det en trevlig start. Med sina föräldrar bjöds dom till Älvåkras idrottsplan för aktiviteter.
Det fanns ringkastning, hopprep, fotboll, styltor och leken ta fatt. För de yngre var det nog allt trevligt att få börja om.
Den nya skolan står dock inte klar än, men den som väntar på något gott...
Så här kommer den nya storskolan att se ut. |
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON
måndag 22 augusti 2011
Idrottselever cyklade 170 mil för att vara på plats i Älvsbyn lagom till skolstarten
Zackarias "Zacke" Torstensson och Julius Källgård cyklade 170 mil, från Varberg till Älvsbyn, där de är elever på Idrottslinjen. Lite ömma i baken är de förmodlingen men som synes vid gott mod. |
Från Varberg till Älvsbyn, 170 mil (!), cyklade Zackarias ”Zacke” Toresson och Julius Källgård för att vara på plats när terminen på Idrottslinjen börjar.
- Vi kom på idén i juni, vi tyckte att det skulle vara coolt. Se Sverige och ta sig fram på egen maskin, berättar dom båda.
Men allt har inte varit rosor och regnbågar för dom båda killarna, bland annat så visade sig regnet vara en fiende:
- Det sämsta var när det regnade och sovsäckarna blev blöta.
Kylan var också den underskattad, vilket ledde till att killarna var tvungna att införskaffa sig underställ och andra kläder. Men det bästa under resan var pizzan, som tillhörde den dagliga födan, men även den vackra naturen och det fina vädret bjöd på härliga upplevelser.
Dock så fanns det inte mycket tid till att stanna och titta på sevärdheter, då den största delen utav tiden gick åt att planera, hitta vägar och cykla.
Skulle ni kunna tänka er att göra om den här resan?
- Inte den närmsta tiden, men kanske om ett år eller så, svarar dom båda med ett skratt.
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON
Gott om björn runt Älvsbyn men ännu så länge ingen fälld i kommunen under årets jakt
Harry Nyström och hans dotter Carina såg björn vid Småbruket så sent som i fredags. |
I söndags startade björnjakten. Då var det nära att en nalle fällts i Älvsbyn redan under premiärmorgonen. Björnen siktades vid Hundberget men jägaren bommade.
Flera personer som motionerat längs elljusspåret vid Selholmens camping rapporterar om spår efter björn.
- Min dotter Carina gick där med hundarna i torsdags eftermiddags och hittade spillning, berättar Harry Nyström.
I fredags förmiddag begav sig Harry och Carina till Småbruket, bara några kilometer väster om Älvsbyn efter Jokkmokksvägen.
- Vi promenerade med hundarna och gick väl tre kilometer. På tillbakavägen stötte vi på en björn. Hundarna började skälla och Carina skrek. Men björnen blev nog mer skräckslagen än vi och lufsade snabbt iväg.
Harry Nyström berättar att det var en ungbjörn.
- Kul att vi fick se den i alla fall.
Han tror också att de björnar som uppenbarligen håller till nära samhället också är unga.
- Förmodligen tvååringar som stötts bort av honan och som irrar omkring.
Niklas Pettersson, Sikfors, fällde en stor björhanne utanför Sikfors förra året. |
Hitills under årets björnjakt har två nallar fällts i Norrbotten. Båda i Jokkmokk.
Vid Hundberget, inte alls långt från Älvsbyns centrum, blev en björn påskjuten redan under söndagen. Men allt tyder på att det blev en bom.
Eftersök har gjorts med hundar. Varken blod eller päls har hittats på den utpekade skottplatsen.
Förra året fälldes ingen björn i Älvsbyns kommun. Däremot var jaktlyckan god runt Sikfors som jagar tillsammans med Skomanstjälen och Arnemark. Totalt sköts där förra året en björn i Skomanstjälen, två i Arnemark, två i Sikfors och en i närliggande Holmträsk.
Totalt får 72 björnar fällas i Norrbotten under årets jakt.
Läs mer om fjolårets jakt på följande länk:
http://budbararen10.blogspot.com/2010/10/bade-lyckosam-och-dramatisk-bjornjakt-i.html
TEXT: TONY BERGLUND
torsdag 18 augusti 2011
Älska att bli älskad
Under torsdagen föreläste Stavros Louca som kallats superpedagog vid tre tillfällen samma dag i Älvsbyn. Två pass med alla lärare och sedan under kvällen för ca 200 intresserade föräldrar och allmänhet.
Stavros Louca som är 57 år gammal grekcypriot, lämnade Cypern i samband med delningen av landet 1974. Han arbetade i Sverige som städare och kock innan han utbildade sig till lärare.
Idag undervisar han i matematik och NO i Stockholm, han är känd från SVT-serien "Klass 9A" vilket har gjort att han kallats för superpedagog. Han är gift och har tre vuxna barn, som även de spårat in på läraryrket utom en som är tandläkare.
Stavros Louca älskar matematik och i hans tankevärld är det mycket som räknas ut, exempelvis när han varje vecka simmar 8 kilometer för att hålla formen så finns det alltid med en och annan formel under passet. Hur många armtag, vändningar, andetag eller hur långt eller fort det går.
- Var lojal, älska och bli älskad, ser Stavros Louca som det viktigaste med lärarjobbet, men...
- Det är viktigt även för er föräldrar, se era barn och finns till hands.
Att lära känna eleven/barnen, se deras kulturella miljöer, berätta om dig själv och berätta om hur du hadde det i samma ålder, lyssna när det pratar och ta hänsyn till de omedelbara och långsiktiga behoven.
- För den som känner sig respekterad blir mer motiverad att själv ta ansvar för sitt lärande.
- Våra olikheter måste vi respektera och kräv inte mer än vad du själv kan, säger Stavros bestämt.
- Tillsammans Du som förälder, jag som lärare och barnen som elever har alla ansvar för att lärandet går framåt, tillsammans kan det gå många gånger fortare att nå resultat, lär dig att se barnen och älska att bli älskad för då skapar vi en hållbar framtid i lärandet, sammanfattar Stavros Louca grunden till framgångsrikt lärande.
Sammanfattningen av dagen med dessa tre föreläsningar med Stavros Louca, är det blev en lyckad satsning för alla lärare och åhörare och som säkert även föder en och annan tanke om att finna de stora gemensamma resurserna inom skolan som existerar, som bara inte nyttjas på rätt sätt.
Text och Foto: Sterling Nilsson
Stavros Louca som är 57 år gammal grekcypriot, lämnade Cypern i samband med delningen av landet 1974. Han arbetade i Sverige som städare och kock innan han utbildade sig till lärare.
Idag undervisar han i matematik och NO i Stockholm, han är känd från SVT-serien "Klass 9A" vilket har gjort att han kallats för superpedagog. Han är gift och har tre vuxna barn, som även de spårat in på läraryrket utom en som är tandläkare.
Stavros Louca älskar matematik och i hans tankevärld är det mycket som räknas ut, exempelvis när han varje vecka simmar 8 kilometer för att hålla formen så finns det alltid med en och annan formel under passet. Hur många armtag, vändningar, andetag eller hur långt eller fort det går.
- Var lojal, älska och bli älskad, ser Stavros Louca som det viktigaste med lärarjobbet, men...
- Det är viktigt även för er föräldrar, se era barn och finns till hands.
Att lära känna eleven/barnen, se deras kulturella miljöer, berätta om dig själv och berätta om hur du hadde det i samma ålder, lyssna när det pratar och ta hänsyn till de omedelbara och långsiktiga behoven.
- För den som känner sig respekterad blir mer motiverad att själv ta ansvar för sitt lärande.
- Våra olikheter måste vi respektera och kräv inte mer än vad du själv kan, säger Stavros bestämt.
- Tillsammans Du som förälder, jag som lärare och barnen som elever har alla ansvar för att lärandet går framåt, tillsammans kan det gå många gånger fortare att nå resultat, lär dig att se barnen och älska att bli älskad för då skapar vi en hållbar framtid i lärandet, sammanfattar Stavros Louca grunden till framgångsrikt lärande.
Sammanfattningen av dagen med dessa tre föreläsningar med Stavros Louca, är det blev en lyckad satsning för alla lärare och åhörare och som säkert även föder en och annan tanke om att finna de stora gemensamma resurserna inom skolan som existerar, som bara inte nyttjas på rätt sätt.
Text och Foto: Sterling Nilsson
På turné för framtidens äldreomsorg i Älvsbyns kommun
På måndagen startade Beredningen för Framtidens äldreomsorg sin turné för att ta reda på hur Älvsbyborna vill att äldreomsorgen ska organiseras i framtiden.
Först ut att få besök var Vidsel..
Först gjordes ett studiebesök på Violens hemtjänstgrupp och beredningen fick av dem mycket värdefull information om deras arbete.
På kvällen träffade beredningen intresserade Vidselsbor och berättade för dem om uppdraget och deras önskemål togs tacksamt emot.
I dag fortsatte turnén till Vissträsk och Mejeriet kl 15.00 där visträsksborna fick berätta för beredningen hur du vll bo och vilken service du vill ha på äldre dar!
Beredningen för framtidens äldreomsorg i Älvsbyn är utsedd av Kommunfullmäktige och arbetet ska vara klart i februari 2012. Följande personer är med i beredningen:
Helena Öhlund(s) ordf, Stefan Hortlund(s), Stefan Sundström(s), Agneta Nilsson (c), Göran Lundström (c), Harry Nyström (v) och inger Lundberg( fp).
Resten av turnén ser ut på följande vis:
- Korsträsk byagård den 31 augusti kl 19:00
- Fluxens samlingssal den 6 september kl 19:00
Kommunen bjuder på fika!
Älvsbyn på vita duken två gånger om i en nära framtid
Älvsbyn exponeras flitigt på den vita duken det kommande halvåret.
Filmen "En enkel till Antibes" med Sven-Bertil Taube i huvudrollen spelades till stora delar in i kommunen.
Nu har SF släppt en trailer på filmen. Du kan se den här. Redan i trailern syns vackra flygbilder över Älvsbyn och inte minst scener från Fällforsen.
"En enkel till Antibes" har permiär den 30 september.
Den andra stora filminspelningen i Älvsbyn under året är "Isdraken" med bland andra Älvsbykillen Hampus Andersson i en av huvudrollerna.
Familjefilmen har spelats in i Älvsbyn med omnejd och även här har en trailer släppts. Också i denna förekommer vackra miljöbilder från bland annat Arvidsträsk och andra platser i Älvsbyns kommun.
Filmpremiären för "Isdraken" är planerad till februari 2012.
Kika på inslagen och förbered dig för två stora filmpremiärer i Älvsbyn!
TEXT: TONY BERGLUND
Filmen "En enkel till Antibes" med Sven-Bertil Taube i huvudrollen spelades till stora delar in i kommunen.
Nu har SF släppt en trailer på filmen. Du kan se den här. Redan i trailern syns vackra flygbilder över Älvsbyn och inte minst scener från Fällforsen.
"En enkel till Antibes" har permiär den 30 september.
Den andra stora filminspelningen i Älvsbyn under året är "Isdraken" med bland andra Älvsbykillen Hampus Andersson i en av huvudrollerna.
Familjefilmen har spelats in i Älvsbyn med omnejd och även här har en trailer släppts. Också i denna förekommer vackra miljöbilder från bland annat Arvidsträsk och andra platser i Älvsbyns kommun.
Filmpremiären för "Isdraken" är planerad till februari 2012.
Kika på inslagen och förbered dig för två stora filmpremiärer i Älvsbyn!
TEXT: TONY BERGLUND
måndag 15 augusti 2011
Älvsbyns befolkning fortsätter tyvärr att minska
Älvsbyborna blir tyvärr färre... |
Invånarantalet fortsätter tyvärr att minska i Älvsbyn.
Första halvåret i år minskade befolkningen med 61 personer.
Den 30 juni bodde 8 274 personer i kommunen.
Störst befolkning hade Älvsbyn 1979. Då var 9 624 personer skrivna i kommunen.
Sedan dess har alltså befolkningen minskat med 1350 invånare.
Minskningen är ett problem för många inlandskommuner. Färre människor innebär mindre skatteintäkter.
Demografin, befolkningsstrukturen, ställer till ytterligare bekymmer eftersom en allt större andel av befolkningen utgörs av gamla människor. Därför står inflyttning av arbetsföra personer och barnfamiljer högt på de flesta kommuners önskelista.
Sett i ett längre perspektiv, från 1950 och framåt, så har emellertid Älvsbyns befolkning varit relativt stabil.
Värre är det för kommuner som Pajala, Övertorneå, Överkalix, Arjeplog och Arvidsjaur.
Sedan 50-talet har exempelvis Pajala minskat sin befolkning med nära två tredjedelar. För 60 år sedan bodde drygt 15 000 personer i Tornedalskommunen. I dag är siffran nere på 6 200.
I Övertorneå och Överkalix bodde ett tag runt 10 000 människor. I dag är siffrorna nere på mindre än hälften.
Likså i Arvidsjaur som hade drygt 11 000 invånare som mest. Den 30 juni i år var befolkningen där 6 555.
Arjeplog börjar ligga farligt nära smärtgränsen för att bestå som egen kommun med sina 3 137 invånare.
Fakta Älvsbyn (förändringar under perioden 1 januari - 30 juni 2011):
Folkmängd den 30 juni 2011: 8 274
Ökning: -61
Födda: 37
Döda: 51
Födelseöverskot:t -14
Inflyttade: 168
Utflyttade: 212
Flyttningsnetto: -44
Definitioner
Folkökningen definieras som skillnaden mellan folkmängden den 31 december 2010 och den 30 juni 2011. Händelserna (födda, döda, flyttningar) som redovisas i tabellen har skett under januari-juni 2011. Händelser som skett före 31 december 2010, men som inte rapporterats förrän efter 1 februari 2011, påverkar folkmängden men finns inte redovisade som händelser under januari-juni 2011.
Fakta Norrbottens alla kommuner:
Kommun Förändring Total befolkning
Arjeplog -24 3 137
Arvidsjaur +26 6 555
Boden +142 27 613
Gällivare -24 18 401
Haparanda +2 10 061
Jokkmokk -48 5 122
Kalix -41 16 699
Kiruna +28 22 972
Luleå -288 73 890
Pajala +3 6 285
Piteå +33 40 925
Älvsbyn -61 8 274
Överkalix -8 3 603
Övertorneå +33 4 845
Befolkningsmängd i Älvsbyn 1950 - 2010 med femårsintervaller:
1950: 9 306
1955: 9 342
1960: 9 445
1965: 9 310
1970: 8 695
1975: 9 272
1980: 9 574
1985: 9 414
1990: 9 446
1995: 9 346
2000: 8 892
2005: 8 653
2010: 8 335
SAMMANSTÄLLNING: TONY BERGLUND
KÄLLA: SCB
torsdag 11 augusti 2011
Toppensommar för Selholmen - "campingen för kropp och själ"
Sommarens vackra väder har lockat hundratals gäster till Selholmens camping under årets säsong.
- Den har varit ganska stressigt med mycket folk från slutet av juni, hela juli och början av augusti, berättar Dan Rautio, anställd på Selholmens camping.
Tydligen är gästerna nöjda. En av de norska besökarna gör till och med reklam för Selholmen på Youtube. I filmen ovan kallas Selholmen: "En campingplats som alla borde besöka för lite rekreationstid för kropp och själ".
Dan Rautio har haft en hel del att göra under sommaren. |
Campingen har lockat ett flertal olika nationaliteter till sig, många norska och finska gäster har övernattat på campingen, men även från Tyskland och Holland har gästerna kommit.
Nu är det mest bärplockare som bor över och dom flesta stugorna är redan uthyrda.
Under sommaren har Dan haft skolungdomar som hjälpt honom, vilket har varit till stor hjälp för campingen. Och efter att receptionen stängt har även norrmannen Conny Claesson varit till stor hjälp, då han delat ut nycklar till dom gäster som kommer efter stängningstid.
Campingen har fått beröm, majoriteten av gästerna är nöjda efter deras vistelse.
Detta är något Dan tycker är bra:
- Vi försöker göra vårt bästa för att det ska funka.
Kommunen har även varit till en viss hjälp. Om något behövts så har personalen bara kunnat åka till kommunförrådet och hämta det. Men Dan skulle dock vilja att kommunen koncentrerar sig mer på campingen, bland annat genom en nödvändig förbättring utav stugorna.
Kostnadsfrågan är Dan medveten om, men enligt honom vore det väl investerade pengar:
- Om campingen ska överleva så måste något göras.
Speciellt en förbättring är efterfrågad av gästerna:
- De vill ha toalett i stugan, berättar Dan som vill ge en guldstjärna och ett tack till Älvsbygymnasterna för att dom arrenderar och driver stället och för att dom anställde honom.
TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON
fredag 5 augusti 2011
Ståtlig står han där än
Fortfarande efter 50 år i tjänst står Tv-masten på Brännberget, sydost om Pite-Altervattnet ca 10 kilometer från Älvsbyn längs rv 356 mot Boden. ståtligt kvar.
Med sina 325 meters höjd och på ett 280 meter högt berg ses hans blinkande profil vida omkring. Vid sin tillkomst var han Sveriges näst högsta byggnad.
Älvsbysändaren, som han alltid benämnts, började att byggas i början av 60-talet och de första dagarna av augusti 1961 (5-6/8) sändes de första provsändningar av Tv och alla dåvarande riksprogramen av radio började att sändas därifrån.
.
Det var en form av byggbom då Televisionssändningar i Sverige påbörjades 1956 i statlig regi och det statliga Radio- och Tv-nätet snabbt byggdes ut.
Inte bara inom Tv-mastbyggandet var det fart, utan även i antalet försålda "Televisionsapparater" när folk ute i stugorna köpte sina svart/vita 21-24 tums Tv-möbler för 1500-1700:- (I dagens penningvärde ca 19000:-) för att sedan med sina bandkabelantenner sitta hemma och försöka få in sändarna som byggdes upp fort.
Vännes(Umeå) och Skellefteå var två som Tv-ägarna runt Älvsbyn jobbade hårt på att få inn. Det var många kvällar med tittande på "Myrornas Krig" innan man den 23 november 1961 permanentade sändningarna från Älvsbysändaren och södra Norrbotten fick "Television".
Mastens höjd och placering är en förutsättning för att kunna nå ut i ett så stort område som möjligt. Inom Sverige finns det drygt 50 stora TV/radiosändare, samt ett flertal mindre sändare, s.k. slavsändare, för de markbundna radio- och TV-näten som Teracom ansvarar för.
Karaktäristiska drag för en typisk svensk TV-mast är en stor fackverkskonstruktion. Hiss finns i de flesta master, dessa går dock bara ungefär 2/3 upp till en mastkur. Resten av får man klättra för att komma till toppspiran. Toppspiran är målad med röda och vita fält och inuti den finns diverse sändarutrustning. 1-3 nivåer av blinkande flygljus finns, för att varna flygtrafik inom masternas närhet.
Masterna i Sverige har drabbats av diverse problem genom åren. Nedisning har flera gånger gjort att master varit mycket nära att rasa. Ett exempel på detta är Vännäsmasten (Umeå) som var nära att rasa ihop av nedisning vintern 1987/88.
Eller en brand i Knaftenmasten utanför Lycksele vintern 2006 som slog ut TV-sändningarna i mellersta Norrland.
Andra mistolpar i Älvsbysändaren historia är att den 5 december 1969 startade TV2 sändningar, Färg-TV-sändningar inleddes den 1 april 1970, Tv 4 började sändas den 2 mars 1992 då Sverige även blev det sista landet i Europa som tillät fri reklamfinansierad television.
Den Marksänd digital-TV infördes under 1999, där Älvsbysändaren i dag sänder alla de MUX paket med kanaler som erbjuds av Boxer, sedan i våras även inklusive HD-Tv kanaler.
Älvsbysändaren är även bärare av annan länk och radiokommunikation över stora ytor i Norrbottens kustland och är ej längre en bemmanad station dygnet runt med personal utan dessa rycker in vid behov.
Står sedan Älvsbysändarmasten kvar om 50 år till är frågan, det är nog bara medieutvecklingen som styr. Men han har betytt en hel del under sina första 50 år.
Text och Foto: Sterling Nilsson
Med sina 325 meters höjd och på ett 280 meter högt berg ses hans blinkande profil vida omkring. Vid sin tillkomst var han Sveriges näst högsta byggnad.
.
Det var en form av byggbom då Televisionssändningar i Sverige påbörjades 1956 i statlig regi och det statliga Radio- och Tv-nätet snabbt byggdes ut.
Inte bara inom Tv-mastbyggandet var det fart, utan även i antalet försålda "Televisionsapparater" när folk ute i stugorna köpte sina svart/vita 21-24 tums Tv-möbler för 1500-1700:- (I dagens penningvärde ca 19000:-) för att sedan med sina bandkabelantenner sitta hemma och försöka få in sändarna som byggdes upp fort.
Vännes(Umeå) och Skellefteå var två som Tv-ägarna runt Älvsbyn jobbade hårt på att få inn. Det var många kvällar med tittande på "Myrornas Krig" innan man den 23 november 1961 permanentade sändningarna från Älvsbysändaren och södra Norrbotten fick "Television".
Mastens höjd och placering är en förutsättning för att kunna nå ut i ett så stort område som möjligt. Inom Sverige finns det drygt 50 stora TV/radiosändare, samt ett flertal mindre sändare, s.k. slavsändare, för de markbundna radio- och TV-näten som Teracom ansvarar för.
Karaktäristiska drag för en typisk svensk TV-mast är en stor fackverkskonstruktion. Hiss finns i de flesta master, dessa går dock bara ungefär 2/3 upp till en mastkur. Resten av får man klättra för att komma till toppspiran. Toppspiran är målad med röda och vita fält och inuti den finns diverse sändarutrustning. 1-3 nivåer av blinkande flygljus finns, för att varna flygtrafik inom masternas närhet.
Masterna i Sverige har drabbats av diverse problem genom åren. Nedisning har flera gånger gjort att master varit mycket nära att rasa. Ett exempel på detta är Vännäsmasten (Umeå) som var nära att rasa ihop av nedisning vintern 1987/88.
Eller en brand i Knaftenmasten utanför Lycksele vintern 2006 som slog ut TV-sändningarna i mellersta Norrland.
Andra mistolpar i Älvsbysändaren historia är att den 5 december 1969 startade TV2 sändningar, Färg-TV-sändningar inleddes den 1 april 1970, Tv 4 började sändas den 2 mars 1992 då Sverige även blev det sista landet i Europa som tillät fri reklamfinansierad television.
Den Marksänd digital-TV infördes under 1999, där Älvsbysändaren i dag sänder alla de MUX paket med kanaler som erbjuds av Boxer, sedan i våras även inklusive HD-Tv kanaler.
Älvsbysändaren är även bärare av annan länk och radiokommunikation över stora ytor i Norrbottens kustland och är ej längre en bemmanad station dygnet runt med personal utan dessa rycker in vid behov.
Står sedan Älvsbysändarmasten kvar om 50 år till är frågan, det är nog bara medieutvecklingen som styr. Men han har betytt en hel del under sina första 50 år.
Text och Foto: Sterling Nilsson
torsdag 4 augusti 2011
Rensar Lomtjärn
På torsdagen började man att rensa Lomtjärn från de vattenväxter som gjort att den nästan växt igen. Om allt går som det ska så kommer Lomtjärn att ha en blank vattenspegel om någon dag.
Text och Foto: Sterling Nilsson
onsdag 3 augusti 2011
Gott om blåbär i norr
Gott om blåbär i Norrland, sämre i Svealand och Götaland. Det visar SLU:s prognos för blåbärstillgången i landets skogar.
För tredje året i rad gör SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) en prognos för tillgången på blåbär i landets skogar. Uppgifterna bygger på observationer gjorda av den landsomfattande Riksskogstaxeringen och de skogliga försöksparkerna och avser skogar med förekomst av blåbärsris. Bärprognoserna är en del av programmet Skog inom SLU:s fortlöpande miljöanalys.
Årets prognos lovar som sagt gott för bärplockarna i Norrland.
- Det ser ut att bli ännu fler bär än förra året, vilket innebär ett nytt rekordår sedan vi började våra observationer år 2003, säger Göran Kempe vid Riksskogstaxeringen.
Men i Götaland och Svealand tycks bärtillgången bli mycket dålig. I Svealand betyder det andra året i rad med en dålig blåbärsskörd, i Götaland en störtdykning från 2007 års rekordtillgång.
- Det ser ut som om de flesta blommorna i Götaland försvann redan före kartbildningen, förmodligen som en effekt av först ett par kraftiga frostnätter i maj mitt under blomningen. Sedan har torkan gjort sitt under senare delen av maj och början av juni, säger Ola Langvall vid Asa försökspark.
- Det verkar som om även Svealand till viss del har drabbats av detta. Nu hoppas vi på lagom med värme, sol och regn i norra Sverige, så att blåbären kan växa till sig ordentligt innan de mognar. I söder har de fåtaliga bären redan mognat och där kan knappast bra väder förbättra situationen.
Prognosen ger en översiktlig bild av blåbärstillgången i respektive landsända. I kartan redovisas genomsnittligt antal blåbär per kvadratmeter för landsdelarna; den lokala variationen i bärtillgång är dock stor. Det finns exempelvis indikationer på att de östra delarna av Mellannorrland får sämre med blåbär än övriga Norrland, troligen som följd av att torkan under maj månad även drabbade denna del av landet.
- Genom att kombinera uppgifter om bärens genomsnittliga vikt från försöksparkerna med Riksskogstaxeringens uppgifter om bärantal kan nu den årliga bärproduktionen uppskattas. Preliminära beräkningar visar på en årlig produktion av cirka 300 miljoner kg blåbär. Detta är i nivå med blåbärsproduktionen under mitten av 1970-talet enligt en tidigare specialinventering i Riksskogstaxeringen, förklarar Göran Kempe..
För tredje året i rad gör SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) en prognos för tillgången på blåbär i landets skogar. Uppgifterna bygger på observationer gjorda av den landsomfattande Riksskogstaxeringen och de skogliga försöksparkerna och avser skogar med förekomst av blåbärsris. Bärprognoserna är en del av programmet Skog inom SLU:s fortlöpande miljöanalys.
Årets prognos lovar som sagt gott för bärplockarna i Norrland.
- Det ser ut att bli ännu fler bär än förra året, vilket innebär ett nytt rekordår sedan vi började våra observationer år 2003, säger Göran Kempe vid Riksskogstaxeringen.
Men i Götaland och Svealand tycks bärtillgången bli mycket dålig. I Svealand betyder det andra året i rad med en dålig blåbärsskörd, i Götaland en störtdykning från 2007 års rekordtillgång.
Ola Langvall, Asa försökspark. |
- Det ser ut som om de flesta blommorna i Götaland försvann redan före kartbildningen, förmodligen som en effekt av först ett par kraftiga frostnätter i maj mitt under blomningen. Sedan har torkan gjort sitt under senare delen av maj och början av juni, säger Ola Langvall vid Asa försökspark.
- Det verkar som om även Svealand till viss del har drabbats av detta. Nu hoppas vi på lagom med värme, sol och regn i norra Sverige, så att blåbären kan växa till sig ordentligt innan de mognar. I söder har de fåtaliga bären redan mognat och där kan knappast bra väder förbättra situationen.
Prognosen ger en översiktlig bild av blåbärstillgången i respektive landsända. I kartan redovisas genomsnittligt antal blåbär per kvadratmeter för landsdelarna; den lokala variationen i bärtillgång är dock stor. Det finns exempelvis indikationer på att de östra delarna av Mellannorrland får sämre med blåbär än övriga Norrland, troligen som följd av att torkan under maj månad även drabbade denna del av landet.
- Genom att kombinera uppgifter om bärens genomsnittliga vikt från försöksparkerna med Riksskogstaxeringens uppgifter om bärantal kan nu den årliga bärproduktionen uppskattas. Preliminära beräkningar visar på en årlig produktion av cirka 300 miljoner kg blåbär. Detta är i nivå med blåbärsproduktionen under mitten av 1970-talet enligt en tidigare specialinventering i Riksskogstaxeringen, förklarar Göran Kempe..
Vilken toppensommar - snitt på drygt 22 grader under juli på eftermiddagarna
Sommaren 2011 har bjudit på sol och värme vilket lockat många till svalkande bad. |
Då är dygnets alla timmar inräknade. Tittar vi enbart på temperaturen dagtid så är genomsnittstemperaturen klockan 17:00 under juli månad 22,18 grader!
För sol- och värmedyrkare har 2011 varit rena drömsommaren. Soligt, få regndagar samt ljumma kvällar och nätter.
En fluga gör ingen sommar, men två... |
Varmaste dagen för året i Älvsbyn, hittills är väl bäst att tillägga, uppmättes fredagen den 10 juni när kvicksilvret steg till 33,7 (!) grader.
Det har varit många härliga kvällar och nätter. Inget hundväder denna sommar... |
Svalast var det natten mellan den 14 och 15 juni med endast 1,8 grader. Men sedan dess har vi i stort sett kunnat sova med öppna fönster...
Snitttemperatur klockan 14:00 under juli månad 20,8 grader (se statistik dag för dag nedan).
Snittemperatur klockan 17:00 under juli månad 22,18 grader (se statistik dag för dag nedan).
Temperatur varje dag under juli klockan 14:00:
20110701 14:00 Älvsbyn 20.9°C
20110702 14:00 Älvsbyn 16.7°C
20110703 14:00 Älvsbyn 17.1°C
20110704 14:00 Älvsbyn 17.8°C
20110705 14:00 Älvsbyn 21.3°C
20110706 14:00 Älvsbyn 22.4°C
20110707 14:00 Älvsbyn 22.2°C
20110708 14:00 Älvsbyn 26.2°C
20110709 14:00 Älvsbyn 24.9°C
20110710 14:00 Älvsbyn 23.0°C
20110711 14:00 Älvsbyn 23.6°C
20110712 14:00 Älvsbyn 19.0°C
20110713 14:00 Älvsbyn 17.1°C
20110714 14:00 Älvsbyn 17.4°C
20110715 14:00 Älvsbyn 18.8°C
20110716 14:00 Älvsbyn 17.7°C
20110717 14:00 Älvsbyn 22.5°C
20110718 14:00 Älvsbyn 20.2°C
20110719 14:00 Älvsbyn 21.8°C
20110720 14:00 Älvsbyn 24.3°C
20110721 14:00 Älvsbyn 23.4°C
20110722 14:00 Älvsbyn 23.1°C
20110723 14:00 Älvsbyn 21.1°C
20110724 14:00 Älvsbyn 19.3°C
20110725 14:00 Älvsbyn 19.8°C
20110726 14:00 Älvsbyn 19.2°C
20110727 14:00 Älvsbyn 21.7°C
20110728 14:00 Älvsbyn 22.5°C
20110729 14:00 Älvsbyn 20.6°C
20110730 14:00 Älvsbyn 19.2°C
20110731 14:00 Älvsbyn 20.0°C
Temperatur varje dag under juli klockan 17:00:
20110701 17:00 Älvsbyn 19.7°C
20110702 17:00 Älvsbyn 17.1°C
20110703 17:00 Älvsbyn 19.3°C
20110704 17:00 Älvsbyn 20.0°C
20110705 17:00 Älvsbyn 22.2°C
20110706 17:00 Älvsbyn 16.2°C
20110707 17:00 Älvsbyn 23.4°C
20110708 17:00 Älvsbyn 29.0°C
20110709 17:00 Älvsbyn 27.2°C
20110710 17:00 Älvsbyn 26.7°C
20110711 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110711 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110712 17:00 Älvsbyn 20.2°C
20110713 17:00 Älvsbyn 19.4°C
20110714 17:00 Älvsbyn 18.5°C
20110715 17:00 Älvsbyn 23.9°C
20110716 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110716 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110717 17:00 Älvsbyn 21.3°C
20110718 17:00 Älvsbyn 18.7°C
20110719 17:00 Älvsbyn 24.7°C
20110720 17:00 Älvsbyn 25.1°C
20110721 17:00 Älvsbyn 25.8°C
20110722 17:00 Älvsbyn 27.2°C
20110723 17:00 Älvsbyn 23.6°C
20110724 17:00 Älvsbyn 19.2°C
20110725 17:00 Älvsbyn 21.1°C
20110726 17:00 Älvsbyn 20.6°C
20110727 17:00 Älvsbyn 24.4°C
20110728 17:00 Älvsbyn 23.3°C
20110729 17:00 Älvsbyn 20.6°C
20110730 17:00 Älvsbyn 22.0°C
20110731 17:00 Älvsbyn 22.2°C
Källa: www.temperatur.nu
TEXT: TONY BERGLUND FOTO:EMELIE BERGLUND
20110708 17:00 Älvsbyn 29.0°C
20110709 17:00 Älvsbyn 27.2°C
20110710 17:00 Älvsbyn 26.7°C
20110711 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110711 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110712 17:00 Älvsbyn 20.2°C
20110713 17:00 Älvsbyn 19.4°C
20110714 17:00 Älvsbyn 18.5°C
20110715 17:00 Älvsbyn 23.9°C
20110716 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110716 17:00 Älvsbyn 22.5°C
20110717 17:00 Älvsbyn 21.3°C
20110718 17:00 Älvsbyn 18.7°C
20110719 17:00 Älvsbyn 24.7°C
20110720 17:00 Älvsbyn 25.1°C
20110721 17:00 Älvsbyn 25.8°C
20110722 17:00 Älvsbyn 27.2°C
20110723 17:00 Älvsbyn 23.6°C
20110724 17:00 Älvsbyn 19.2°C
20110725 17:00 Älvsbyn 21.1°C
20110726 17:00 Älvsbyn 20.6°C
20110727 17:00 Älvsbyn 24.4°C
20110728 17:00 Älvsbyn 23.3°C
20110729 17:00 Älvsbyn 20.6°C
20110730 17:00 Älvsbyn 22.0°C
20110731 17:00 Älvsbyn 22.2°C
Källa: www.temperatur.nu
Stationsinformation Älvsbyn
Temperaturen i Älvsbyn mäts av Per Nilsson.
Förutsättningar
1-Wire mätarna är monterade i norr/skuggläge, 120 cm från markytan 120 cm från husknuten, under vitt plastskydd mot direkt påverkan av stark vind, regn och snö men ändå väl ventilerat så att värme el fukt inte stängs inne. Vintertid ligger 1st DS18B20 i snö. Stationen finns mitt i centrala Älvsbyn på en höjdnivå där det till vardags finns flest människor, markhöjd 36 möh.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO:EMELIE BERGLUND
måndag 1 augusti 2011
Lungt slut på sommaren ?
Lugnt slut på en fullspäckad månad är frågan, för Älvsbyn del kanske ett lugnt avslut på juli månad under den sista veckan.
Men i år har månaden varit fullspäckad med olika evenemang. Ortens innevånare har fått ta del av knalledagen, Harry Jalars fotoutställning, danslägrets uppvisningar, sommarmarknaden, Musik i sommarkväll, Konst- & Trädgårdsupplevelser, den internationella matfesten, gratis konsert med bland annat Laudamus och Janne Schaffert och sist, men verkligen inte minst, Diggiloos magiska uppträdande i Storforsen bland klippor och natur.
Efter ett sådant fullspäckat schema är det dags att ladda batterierna inför sommarens sista månad. Varför inte ta sig en kall glass i Lomtjärnsparken eller kanske rent av göra som fåglarna och ta de lugnt under solens strålar.
Inom redaktionen är det inte så lungt som det ser ut på sidan. Nej det planeras en hel del, fast trasiga bilar och våldsamma sommarförkylningar sätter käppar i hjulen. Tänk dig själv att bara försöka göra något med 39 graders feber vid en dator eller kanske vara ute i strålande sol med huvudvärk och rinnande näsa.
Men som ni vet vid det här laget vet så kommer ju "Älvsbyn Just Nu" till genom idéella krafter och då tiden så medger från ordinare jobbsuppgifter.
Men vi ger inte upp "Augustis första evenemang är TV-Lagets fotbollsmatch mot Älvsbyns stjärnor som äger rum tisdagen den 2 augusti på älvåkra idrottsplan klockan 18:30."
PS. Syns på tisdag. Dock utan vuvuzela.
Sterling, Tony och Robin
Men i år har månaden varit fullspäckad med olika evenemang. Ortens innevånare har fått ta del av knalledagen, Harry Jalars fotoutställning, danslägrets uppvisningar, sommarmarknaden, Musik i sommarkväll, Konst- & Trädgårdsupplevelser, den internationella matfesten, gratis konsert med bland annat Laudamus och Janne Schaffert och sist, men verkligen inte minst, Diggiloos magiska uppträdande i Storforsen bland klippor och natur.
Efter ett sådant fullspäckat schema är det dags att ladda batterierna inför sommarens sista månad. Varför inte ta sig en kall glass i Lomtjärnsparken eller kanske rent av göra som fåglarna och ta de lugnt under solens strålar.
Inom redaktionen är det inte så lungt som det ser ut på sidan. Nej det planeras en hel del, fast trasiga bilar och våldsamma sommarförkylningar sätter käppar i hjulen. Tänk dig själv att bara försöka göra något med 39 graders feber vid en dator eller kanske vara ute i strålande sol med huvudvärk och rinnande näsa.
Men som ni vet vid det här laget vet så kommer ju "Älvsbyn Just Nu" till genom idéella krafter och då tiden så medger från ordinare jobbsuppgifter.
Men vi ger inte upp "Augustis första evenemang är TV-Lagets fotbollsmatch mot Älvsbyns stjärnor som äger rum tisdagen den 2 augusti på älvåkra idrottsplan klockan 18:30."
PS. Syns på tisdag. Dock utan vuvuzela.
Sterling, Tony och Robin
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)