Ja, det var uppmaningen när Lars Lindberg presenterade SAS nya direktlinje mellan Luleå och London som startar den 6 november.
Men än viktigare är hur Älvsbyn kan dra nytta av alla brittiska resenärer som kommer till Norrbotten.
Lars Lindberg är projektledare och berättade om den nya flyglinjen vid Älvsbyns kommuns företagarfrukost på Fluxen under fredagsmorgonen.
Flygresan från Luleå till London kommer att ta tre timmar och 15 minuter. Flyget avgår varje lördag 11.20 från Luleå Airport och landar på London Heathrow 13.35. Planet vänder och lämnar Heathrow 15.35 för att landa på Luleå Airport 19.50 (lokala tider).
Biljettpriser erbjuds från 695 kronor och uppåt, inklusive alla skatter och avgifter.
Till London för 695 kronor och minst lika mycket då för hemresan förstås... |
- För norrbottningarna innebär det här en möjlighet att enkelt resa till Storbritannien och London, berättade Lindberg men betonade en kanske än mer viktig aspekt.
- Förhoppningsvis kommer många britter till oss. Det öppnar möjligheter för besöksnäringen i hela Norrbotten och inte minst Älvsbyn.
Planet som ska trafikera sträckan har 120 säten. Fram till årsskiftet innebär det en total kapacitet på 6 000 resande.
- SAS vill nå en beläggning på 75 procent, alltså 4 000 resenärer för att fortsätta, förklarade Lindberg.
Då blir det en förlängning.
Lars Lindberg i samspråk med Pär Jonsson, Älvsbyns kommuns näringslivschef, som också är med i projeket för att locka britter till Älvsbyn och Norrbotten. |
- Linjen mellan Luleå och London är en liten affär för SAS men företaget följer den noga eftersom bolaget vill hitta nya affärsmodeller, förklarade Lindberg och gjorde en jämförelse med norska Trondheim som har ungefär samma folkmängd i sitt upptagningsområde som Luleå Airport.
- Därifrån finns 14 internationella direktlinjer.
Trots många års arbete ligger fortfarande norra Sverige efter både Nordnorge och Nordfinland vad beträffar internationell turism. Men den nya linjen kan leda till ett trendbrott.
- För britterna är kyla, snö och mörker den stora upplevelsen, berättade Lindberg och gav en del tips.
- Brittiska researrangörer vill ha snabba svar. Begär de en offert väntar de sig svar dagen efter. Inte en vecka senare. Där är vi svenskar för långsamma.
Likaså ligger vi efter vad beträffar standarden på boende.
- Britterna som kommer hit på vintern förväntar sig en stuga med egen braskamin eller öppenspis. De vill ha levande eldar.
Om drygt en vecka landar de första brittiska resenärerna på den nya linjen i Luleå. Vad kan Älvsbyn locka dem med..?
- Storforsen är ett givet besöksmål, tyckte Lindfors.
Men det finns mer att göra om alla slår sina kloka huvuden ihop.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON