Robert Janeheim och Anna-Karin Berggren. |
Anna-Karin Berggren och Robert Janeheim är poliserna som upprätthåller lag och ordning i Älvsbyn.
- Men vi hoppas på fler kollegor snart, berättade Janeheim under fredagens Företagarfrukost på Fluxen.
Vid denna tidpunkt ifjol fanns nio poliser i Älvsbyn. I dag är bara tre kvar. Utöver Berggren och Janeheim arbetar även Robert Holtmo på orten för att sköta all inre tjänst.
Anledningen till den dramatiska minskningen av poliser i Älvsbyn är den omorganisation som gjordes förra året.
- Som det ser ut just nu så är behoven störst i Gällivare. Då skickas en massa resurser dit. Älvsbyn är ju lättare att stötta från Piteå och Luleå tack vare de kortare avstånden, berättade Janeheim och avslöjade att minst fem patruller från Piteå besöker kommunen varje vecka.
Kommmunledningen har också vid ett flertal tillfällen uppvaktat länspolisledningen för att få förstärkningar till Älvsbyn.
- Enligt länspolismästare Håkan Karlsson så är hans ambition att ha minst fyra poliser i tjänst i Älvsbyn, berättade Bill Nilsson, s, kommunalråd.
Berggren och Janeheim fick en hel del frågor av de närvarande företagarna. En av dem var om det cirkulerar mycket droger?
- Tyvärr väldigt mycket, svarade både Janeheim och Berggren.
- Det handlar om droger i alla former; nätdroger, piller och traditionell narkotika.
Anna-Karin Berggren vädjade till alla att höra av sig till polisen när de ser eller på annat sätt uppfattar någonting mistänksamt.
- Ju fler ögon desto bättre. Vi är ju väldigt beroende av allmänhetens tips. Anmäl också alla brott, även mindre. Då leder det åtminstone till en händelserapport och syns i statistiken vilket kan vara bra för framtida bemanning av Älvsbyn.
- Det händer också att vi griper tjuvar med stöldgods som vi inte kan återlämna till rätta ägarna eftersom ingen anmälan är gjord, inflikade Janeheim.
Spaning bedrivs också regelbundet av polisens civila enheter.
- Men som brottsförebyggande åtgärd är fortfarande synlighet den bästa. Om någon ser en polisbil passera kanske denne inte sätter sig bakom ratten alkoholpåverkad, betonade Janeheim.
Funderingar kring den senaste tidens villainbrott och den organiserade brottsligheten kom också på tal.
- Där handlar det till stor del om organisaerad brottlighet ofta av utländska ligor, förklarade Janeheim och berättade om en förändrad brottslighet under de senaste åren.
- Tidigare var det inbrott och bilstölder var och varannan natt. Dessa brott har minskat men istället ökar bedrägerierna.
Automatiskt kom diskussionen in på bluffakturor. Ett gissel för många företag.
- Bestrid dem, gör en polisanmälan och betala dem inte, rådde Berggren.
Janeheim förkalrade också att han önskat mer tid till besök och samtal med ungdomar ute i skolorna.
- Ja, ungdomarna är det värdefullaste vi har.
Janeheim och Berggren påminde också om att Älvsbyn trots allt är en ganska trygg kommun med låg brottslighet - även sett i ett länsperspektiv.
Mötet avslutades med beröm från företagarna till Älvsbyns båda patrullerande poliser för deras goda arbetsinsatser.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND