tisdag 31 januari 2012

Polisen svarade på älvsbyföretagarnas frågor

Robert Janeheim och Anna-Karin Berggren.

Anna-Karin Berggren och Robert Janeheim är poliserna som upprätthåller lag och ordning i Älvsbyn.
- Men vi hoppas på fler kollegor snart, berättade Janeheim under fredagens Företagarfrukost på Fluxen.

Vid denna tidpunkt ifjol fanns nio poliser i Älvsbyn. I dag är bara tre kvar. Utöver Berggren och Janeheim arbetar även Robert Holtmo på orten för att sköta all inre tjänst.
Anledningen till den dramatiska minskningen av poliser i Älvsbyn är den omorganisation som gjordes förra året.
- Som det ser ut just nu så är behoven störst i Gällivare. Då skickas en massa resurser dit. Älvsbyn är ju lättare att stötta från Piteå och Luleå tack vare de kortare avstånden, berättade Janeheim och avslöjade att minst fem patruller från Piteå besöker kommunen varje vecka.



Kommmunledningen har också vid ett flertal tillfällen uppvaktat länspolisledningen för att få förstärkningar till Älvsbyn.
- Enligt länspolismästare Håkan Karlsson så är hans ambition att ha minst fyra poliser i tjänst i Älvsbyn, berättade Bill Nilsson, s, kommunalråd.

Berggren och Janeheim fick en hel del frågor av de närvarande företagarna. En av dem var om det cirkulerar mycket droger?
- Tyvärr väldigt mycket, svarade både Janeheim och Berggren.
- Det handlar om droger i alla former;  nätdroger, piller och traditionell narkotika.



Anna-Karin Berggren vädjade till alla att höra av sig till polisen när de ser eller på annat sätt uppfattar någonting mistänksamt.
- Ju fler ögon desto bättre. Vi är ju väldigt beroende av allmänhetens tips. Anmäl också alla brott, även mindre. Då leder det åtminstone till en händelserapport och syns i statistiken vilket kan vara bra för framtida bemanning av Älvsbyn.
- Det händer också att vi griper tjuvar med stöldgods som vi inte kan återlämna till rätta ägarna eftersom ingen anmälan är gjord, inflikade Janeheim.

Spaning bedrivs också regelbundet av polisens civila enheter.
- Men som brottsförebyggande åtgärd är fortfarande synlighet den bästa. Om någon ser en polisbil passera kanske denne inte sätter sig bakom ratten alkoholpåverkad, betonade Janeheim.
Funderingar kring den senaste tidens villainbrott och den organiserade brottsligheten kom också på tal.
- Där handlar det till stor del om organisaerad brottlighet ofta av utländska ligor, förklarade Janeheim och berättade om en förändrad brottslighet under de senaste åren.
- Tidigare var det inbrott och bilstölder var och varannan natt. Dessa brott har minskat men istället ökar bedrägerierna.

Automatiskt kom diskussionen in på bluffakturor. Ett gissel för många företag.
- Bestrid dem, gör en polisanmälan och betala dem inte, rådde Berggren.
Janeheim förkalrade också att han önskat mer tid till besök och samtal med ungdomar ute i skolorna.
- Ja, ungdomarna är det värdefullaste vi har.

Janeheim och Berggren påminde också om att Älvsbyn trots allt är en ganska trygg kommun med låg brottslighet - även sett i ett länsperspektiv.

Mötet avslutades med beröm från företagarna till Älvsbyns båda patrullerande poliser för deras goda arbetsinsatser.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

onsdag 25 januari 2012

Nu startar projekten för volontärerna i Älvsbyn

Från vänster: Matilda Wiklund, Nanna Karlsson, 
Kajsa Claesson, Takenari Yamamori, Maria Miranda, 
Ingegerd Bohlin, Christine Ndayitwayeko, Matilda Eriksson 
och Irina Studhalter


Snart är det äntligen dags för volontäreleverna i Älvsbyn att bege sig ut på sina respektive projekt, redan den 30:e januari planeras projekten att sätta igång. Årets elever kommer inte bara från Sverige utan även från länder som Colombia, Schweiz och Japan. Men en sak har dessa elever gemensamt: Dom vill alla bidra till att hjälpa dom som behöver hjälp.

Maria Miranda och Irina Studhalter är två stycken som bestämde sig för att komma till Sverige och hjälpa till, och genom en slump hamnade dom just i Älvsbyn.
- Det är intressant därför att människorna hjälper andra människor utanför landet. Jag gillar älvsbyborna jättemycket, berättar Maria och lägger till att hon älskar både vinter och snö.
Både Maria och Irina har fått hjälpa till med olika saker på Folkhögskolan, både i köket och i städet men även också vid de olika arrangemangen som ägt rum, såsom de olika musikkvällarna.
- Jag valde Sverige och blev placerad här. Jag vart förvånad, men sen tyckte jag att det var roligt, säger Irina som berättar att hon snart kommer att fara hem till Schweiz och börja studera på universitet.

Takenari Yamamori, är en kille från Japan som har planer att hjälpa hemlösa i Stockholm:
- Jag kommer att jobba i Klara Kyrka med att hjälpa hemlösa. Om jag får skulle jag vilja göra aktiviteter med dom, berättar han och lägger till att han börjar redan nu den 1:a februari.

Älvsbybon Ingegerd Bohlin kommer att bege sig till Ryssland för att bland annat besöka kriscenter och delta i gudstjänster. En till älvsbybo som vill hjälpa till är Matilda Eriksson som kommer att arbeta som distansvolontär:
- Jag kommer att jobba med frågor om prostitution och trafficking, berättar hon.

Christine Ndayitwayeko och Nana Karlsson kommer dock att bege sig till ett lite varmare klimat, Christine kommer att fara till Burundi och starta en rädda barnen förening medan Nana far till Guana:
- Jag ska åka till Guana. Jag har kontakt med ett barnhem och planerar att göra ett grönt område åt dom. Plantera buskar och göra träbänkar, så att dom har nånstans att koppla av, berättar Nana Karlsson.

Eleverna har även haft chans att lära sig svenska under skoltiden, något som dom på kort tid lyckats bra med. Dom driver även en Fairtrade shop där man kan köpa the, kaffe, choklad, naturgodis och andra saker.

Bakom volontärlinjen finner man läraren Matilda Wiklund som berättar att det är bara ett fåtal ställen i Sverige som har volontärlinje.
- Det är en ganska speciell utbildning, säger hon.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON


torsdag 12 januari 2012

Ombyggd polisstation

Robert Holtmo i den nya receptionen.

Polisstationen i Älvsbyn har fått en ombyggnation, dels för att spara in pengar men även också för säkerhetens skull. 
Delar av receptionen har blivit omgjord till två stycken förhörsrum för att polisen snabbt ska kunna förhöra den intagne. 

Men det är inte bara i Älvsbyn som polisstationen har fått nytt utseende, även i städerna en transformation gjorts i receptionsdelen.
Förhörsrummen har flyttats för att den intagne ska kunna begränsas och inte kunna ta sig längre in i polisstationen ifall något inträffar.
- Det är en säkerhetsdetalj, berättar Robert Holtmo, polis i Älvsbyn.

Men det är inte bara snabbhet och säkerhet som står bakom ombyggnaden av Älvsbyns polisstation, fyra kontor och en konferenslokal gjordes om till lägenheter av hyresvärlden.
Men en halverad  polisstation har än inte varit negativt för områdets poliser:
- I nuläget är vi nöjda med ombyggnaden.

Polisstationen är för tillfället bemannad av tre stycken poliser, varav två stycken är i yttre tjänst och en finns tillgänglig inne på stationen.
Stationen får dock stöttning av poliser från städerna, ifall något inträffar så finns dessa snabbt på plats.

TEXT OCH FOTO: ROBIN NILSSON

tisdag 10 januari 2012

Vinterns första rejäla köldknäpp

Natten till måndag kom vinterns första rejäla köldknäpp.
Vid RFN utanför idsel kröp kvicksilvret ner till minus 30 grader.
I Älvsbyns tätort noterades minus 23,7 grader som lägsta temperatur.
Kallast i landet hade Nikkaluokta med 32,2 minusgrader-
Och veckan ser ut att bli fortsatt kall innan mildare luft strömmar in över länet till helgen.

tisdag 3 januari 2012

Älvsbyn kan dra fördel av vinddraget från Piteå kommun

Om vindkraftsparken i Markbygden förverkligas kan Älvsbyn tjäna miljoner på vinddraget från projektet. Faktum är att Älvsbyn ligger strategiskt rätt rent geografiskt.

Investeringarna kommer helt klart att spilla över till Älvsbyn. Och tittar man på IUC:s beräkningar för Piteå kommun kan man anta att Älvsbyn får en ganska stor del av kakan.

Bakgrunden är följande:


Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Norrbottens län har beviljat Markbygden Vind AB, som ägs av Svevind och Enercon, tillstånd att bygga och driva upp till 314 vindkraftverk i Markbygden i Piteå kommun. Totalt planeras 1 101 vindkraftverk i området. En investering på cirka 70 miljarder kronor.

När IUC Sverige tidigare i år kalkylerade på effekterna av vindkraftsparken i Markbygden (första etappen av tre) så framkom:
314 vindkraftverk beräknas kunna ge inte mindre än 800 årsarbeten per år. (Många av dem kommer att beröra Älvsbyn)
Av det beräknas endast elva procent vara utländsk arbetskraft, resten kommer med all sannolikhet att rekryteras regionalt. Ett flertal älvsyföretag (boende, mat och service) och entreprenörfirmor kommer att beröras.
Etapp 1 beräknas ge Piteå kommun 313 miljoner i skatteintäkter (men hur många av dem hamnar egentligen i Älvsbyn..?) och Norrbottens läns landsting 142 miljoner kronor.

Och blir dessutom en gruvbrytning i Laver av så ter sig plötsligt de ekonomiska utsikterna verkligen goda för Norrrbottens Pärla.

Snön faller i mängder

Älvsbyn och Piteå fick mest snö under måndagen och tisdagen. Drygt 20 centimeter.



Snösvängen hade fullt upp.



Efter ett kort uppehåll fortsätter nederbörden på onsdag lovar både smhi och yr.no. Men sedan blir det klarare och kyligare framåt helgen med temperaturer ner mor minus 15-20 grader.


Tills dess är det bara att instämma i Ulf Lundells sång (du kan också se och lyssna till den nedan):

Snön faller och vi med den
Långt, långt till sommaren
Snön faller och vi med den
Det blir mycket bättre sen
Iväg med bilen genom flingorna
Ingen vart
Ingen vart
Bara bort
Snön faller och vi med den
Snön faller nog länge än
Har jag på känn



FOTO: STERLING NILSSON  TEXT: TONY BERGLUND

måndag 2 januari 2012

Nytt från Älvsby Energi

Vatten och Avlopp
Från 2012-01-01 höjdes VA-taxan med 7,5 %.

Återvinning
Från 2012-01-01 är återvinningscentralen stängd onsdagar istället för torsdagar.

Fjärrvärme
Alla fjärrvärmekunder har fått sitt avläsningskort för fjärrvärmemätaren. Det är mycket viktigt att avläsning görs inom perioden 27 december - 2 januari för att avräkningen för året ska bli korrekt. Du kan även lämna din mätarställning här, då behöver du inte skicka in avläsningskortet.

Även ny taxa för Fjärrvärme gäller läs här.

Hastigheter i Älvsbyn
Ändrade hastighetsbegränsningar
Numera gäller följande maxhastighet:
- Vid skolor och förskolor: 30 km/h
-Östermalmsleden och Nyvägen : 60 km/h
-Västermalmsleden: 60 km/h. Blir huvudled från Arvidsjaursvägen till korsningen Stationsgatan.
-Industriområdet och Gammelvägen: 40 km/h
-Centrala Älvsbyn: 40 km/h
-Västra och Östra Vidselsvägen : 40 km/h
-Övriga delar av Vidsel: 30 km/h
-Vistträsk: 30 km/h
-Korsträsk: 30 km/h
-På övre delen av Storgatan (från Mix-korsningen till korsningen Storgatan-Nygrensvägen) är det fordonstrafik förbjuden nattetid mellan klockan 23:00-07:00. Boende längs gatan och taxibilar är undantagna.

Omskyltning sker stegvis på grund av leveranstid på skyltarna.

Extremt mild inledning av årets vinter i Älvsbyn

December 2011 blev 13,6 grader mildare än motsvarande
månad 2010. 

2011 är slut. Vädermässigt gav året ett temperaturöverskott i hela landet. Mest i Norrland.
December blev en extremt mild månad i Norrbotten. I Älvsbyn var medeltemperaturen endast minus 3,4 grader. 
Året innan, 2010, huttrade vi och frös. Då hamnade medeltemperaturen i december på minus 17 grader!


Även november blev behaglig jämfört med förra året. I år noterades en medeltemperatur på minus 0,7 grader för hela månaden, att jämföra med minus 10,6 under 2010.

Men vi kan också minnas tillbaka på en varm och härlig sommar som var efterlängtad efter förra vintern som var kall och bister. Juni och Juli bjöd på sköna och varma dagar. Hösten präglades av en hel del regn.

Men till skillnad från temperaturen så blev nederbörden däremot variationsrik med stora skillnader lokalt. Vissa områden noterade nederbördsrekord medan andra delar fick mindre nederbörd än under ett normalt år.
Regnet drabbade spannmålsodlarna speciellt hårt och 47 procent av grödorna i Norrbotten hann aldrig bärgas.

Sett över hela landet så finns de största temperaturavvikelserna under 2011 i Norrland med dryga två grader över det normala. Men än står sig 1934 och 1938 som de varmaste åren.

Lokalt kommer dock 2011 med stor sannolikhet att bli det varmaste året som uppmätts sedan mätningar inleddes under andra halvan av 1800-talet. I Östersund/Frösön med mätningar från 1860 och framåt ser 2011 ut att överträffa det gamla rekordet från 1934 och 1938.

I de inre delarna av norra Norrland blev 2011 ett riktigt blött år med drygt 50 procent mer nederbörd än normalt jämfört med normalperioden 1961-1990. Lokalt i landet blev det nya nederbördsrekord för året som helhet.

Jokkmokk i Lappland slog sitt gamla rekord från 1935. Det nya rekordvärdet från Jokkmokk ökade anmärkningsvärt mycket från 737 mm till nära 900 mm.

I östra Svealand och sydöstra Norrland föll mindre nederbörd än under ett normalt år. Även vid Västerbottens kustbälte ser det ut att bli torrare än normalt. Särskilt juli månad var torr och bidrog till årsgenomsnittet. Stockholm hade sin torraste julimånad sedan 1959.

Några andra väderrekord under 2011:

  • Den 2-3 mars nådde medelvinden vid Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen 44 m/s vilket är tangerat svenskt vindrekord för fjällstationer.
  • Den 7 juni registrerades 41 000 blixturladdningar vilket är det största antalet sedan det nuvarande blixtlokaliseringssystemet togs i bruk 2002. Dessutom blev sommaren som helhet den åskrikaste sedan starten 2002.
  • I november satte Östersund nytt rekord i antal soltimmar vilket är det högsta uppmätta värdet där sedan mätstarten 1957.
  • Den 27 november uppmättes 41 m/s i byvinden ute vid Hanö i Blekinge vilket blev nytt svenskt byvindsrekord för november månad.
  • I november sattes även nya bottenrekord med avseende på snön, eller snarare bristen på den. Praktiskt taget hela landet hade barmark fram till den 18 vilket är unikt så sent på säsongen.
  • Den 13-14 december åskade det rejält i södra Sverige vilket gjorde att årets sista månad blev den åskrikaste decembermånaden som registrerats sedan nuvarande blixtregistreringssystem togs i drift 2002.


Källor: SMHI och www.temperatur.nu