tisdag 28 juni 2011

Entréfri internationell mat- och musikfestival i Älvsbyn med utökat program

Bild från förra årets festival.

Spännande smaker, Janne Schaffer, dansuppvisning, gospelkör, jazz, dansuppvisning, rockbandet Laudamus, barbeque och mycket annat.
Det står på programmet den 16 juli när den internationella mat- och musikfestivalen i Älvsbyn firas för tredje året i rad.
- Vi stänger av Storgatan på dagen för dansuppvisningar och för att ge besökarna möjlighet att prova på mat från världens alla hörn, säger Anders Lindh.
Kvällen avslutas med grill- och musikfest i Lomtjärnsparken.
Janne Schaffer med band spelar i Lomtjrärnsparken.


Kvällens stora dragplåster blir Janne Schaffer med band och den kristna hårdrockgrupen Laudamus. Schaffer var väldigt mån om att få spela på festivalen i Älvsbyn när Lindh tog kontakt med honom.
...liksom den kristna hårdrocksgruppen Laudamus.

- Men vi kommer även att ha uppträdanden med ungdomar som framför rock, jazz och visor. En del av dem kommer från ett musikläger i Glommersträsk. Dessutom serveras grillspett och andra läckerheter under kvällen, berättar Lindh.
Under festivalen kn du bli körsångare.

Det finns också möjlighet för den som vill prova på körsång. Sommarkyrkans körledare Malin Hansson och Therese Dissler bjuder in alla som önskar till kyrkan redan klockan 10.00 samma dag för övning till 14.30. Sedan blir det uppträdande i Lomtjärnsparken samma kväll tillsammans med Sommarkyrkans kör (se annons nedan).

Representanter för 13 länder är redan anmälda till den internationella matfesten och musikfesten som är ett samarbete mellan Föreningen vänskap, träffpunkt Muco, Projekt mötesplats Lomtjärn, Älvsby församling, studieförbundet Bilda, Älvsbyns kommun, Köpmannaföreningen med flera...

Förra året lockade festen 800 besökare. Årets upplaga, med sitt utökade program, har förutsättningar att locka många fler.
Vid regn har också Forum bokats för säkerhets skull.
Anders Lindh och Britt Hällerstrand.

En annan aktivitet  är att alla besökarna under dagen ska betygsätta allt de smakar på. De mest populära rätterna kommer sedan att samlas i en kokbok där alltså älvsbyborna själva bestämmer innehållet.
Anders Lindh, som till vardags bland annat leder Älvsbyns kommuns drogförebyggande projekt "Åsa projektet",  håller i trådarna för arrangemanget tillsammans med bland andra Britt Hällerstrand, Kompetensutvecklarna och Michel Ntoto för föreningen Muco.
Michel Ntoto.
Festivalen är entréfri men den som vill smaka på på mat från jordens alla hörn kostar det blygsamma 20 kronor per portion.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON, TONY BERGLUND, MED FLERA...

Hela programmet hittar du på bilden här nedan:


måndag 27 juni 2011

Nytt broräcke monteras

Personal från SVEVIA började på måndagen att byta ut broräcket på bron över Korsträskbäcken vi Polar Hotell. Tidens tand har tagit på det gamla räcket som nu byts ut mot ett helt nytt.
 Begränsad framkomlighet på Storgatan blir det under ett par dagar då man även satt upp en betongbarriär för att skydda arbetsplatsen under arbetstiden.

Text och Foto: Sterling Nilsson

lördag 25 juni 2011

Älvsbybor byggde världens största sandslott - 2,7 mil långt!


Havet, strålande sol, nära en mil vit sandstrand och mer en tio tusen människor. 
Det kanske inte låter som semester. Men det var det i alla fall för familjen Köppe från Älvsbyn som befann sig på Tysklands största ön Rügen för att bygga världens största sandslott.


Den 12 juni 2011 var det dags att bräcka ett gammalt världsrekord. Tusentals människor begav sig till den långa stranden mellan byarna Juliusruh och Glowe för att anta utmaningen på uppmaning av KABEL 1, en av Tysklands största TV – kanaler.

Utrustad med hinkar, spadar, ett strandtält, tillräcklig med proviant samt Älvsbyn-tröjor fanns familjen Köppe på plats från starten kl. 10.00 med sitt lag ”Älvsbyn – Swedish Lapland”. Laget bestod av sju personer och de stod för tio meter av det gigantiska sandslottsbygget. Kravet var att varje del måste vara minst 90 centimeter hög och 30 centimeter bred.

En vecka innan hade 25 konstnärer från sju olika länder byggt stora sandskulpturer med upp till tio meters höjd som i avstånd av 500 meter fördelades över denna långa stranden. Målet var nu att bygga resten dvs de 500 meter emellan och detta i tre rader så att slottet skulle bli mer än 2,7 mil långt.

I strålande solsken och 22 graders värme byggdes det för fullt oavsett ålder, kön eller nationalitet. Kring lunchtid kom det in ett oväder som hotade rekordförsöket men skadorna var inte så stora och lagades snabbt.

Klockan 17.00 startade helikoptern med den officiella representanten från GUINESS WORLD RECORDS ombord. En stund senare stod det klart att nytt rekord satts.

Den gamla världsrekordet sattes 1991 på Myrtle Beach/South Carolina och det sandslottet hade en längd av 26,376 km.

Nya världsrekoredet är officiellt 27,3 km.
Byggare från familjen Köppe var Neal-Marcus, Svjan-Tristan, Anakin-Viggo och Jesse- Leijo medan pappa Marcel fotade.




TEXT OCH FOTO: MARCEL KÖPPE

fredag 24 juni 2011

Älvsbyn har fått sin egen James Bonde - med rätt att ordna näringslivsgalor

Bilden ovan är inte hämtad från någon film med James Bond.
Det är heller ingen scen med Roger Moore och Britt Ekland.
Kvinnan med den trånande blicken är Elisabeth Nordström, företagare från Nedre Tväråselet och mannen i frack som låter sig beskådas heter Stefan Hardselius, lantbrukare från Nybyn.
Lokalen kunde ha varit ett lyxhotell i Monte Carlo men allt utspelades i Fluxen, Älvsbyn.
För så här såg det ut på torsdagsmorgonen när Hardselius och Nordström presenterade höstens Näringslivsgala i samband med företagarfrukosten.

- Premiärgalan förra året blev väldigt lyckad och uppskattad. Folk har redan börjat anmäla sig till kommande. Så vill ni vara säkra på en plats bör ni boka i tid, uppmanade Stefan Hardselius.

22 oktober är datum för årets gala och platsen är Forum. 350 personer får plats och till det gentila priset av 495 kronor ingår en trerätters middag, underhållning, dans och prisceremonier.

Årets Pärla bland företagen röstas fram av älvsbyborna. Nomineringarna görs fram till den 31 augusti. Dagen efter startar röstningen på www.naringslivsgala.se

Älvsbyns näringslivsgala är ett samarrangemang mellan Företagarna i Älvsbyn, LRF, Älvsby Köpmannaförening och Älvsbyns kommun. Elisabeth är ordförande i Företagarna och Stefan representerar LRF.

Någon på frukostmötet frågade om klädkod på galan och undrade om det var obligatoriskt med frack?
- Nej, frack är inte obligatoriskt. Det vore ju synd om fler klädde upp sig som mig. Då försvinner ju jag i mängden, svarade Hardselius skämtsamt.

Men visst kan vi kröna honom till Sveriges stiligaste bonde..?
Någon på frukostmötet föreslog dessutom smeknamnet James Bonde.

Torsdagens företagarfrukost leddes av Helena Öhlund eftersom Bill Nillsson fortfarnde är sjukskriven.
- Ja, och det har varit riktigt angenämt. Detta var min första företagarfrukost och ni har varit snälla, tyckte Helena som också berättade om kommunens medverkan under Flygets Dag i Luleå.
Helena Öhlund ledde frukostmötet.
- Ja, vi hade bland annat tidningen om Näringslivsgalan med oss för att visa hur trevligt och roligt vi har det i Älvsbyn.

Direktsändingen av radioprogrammet "Ring så spelar vi" från hotell Storforsen har också fått önskvärd effekt.
- Vår vaktmästare vid forsen har mött folk som sagt att de ändrat sin rutt efter att ha hört på programmet som hade över två miljoner lyssnare, berättade Randolf Eriksson.
Storforsen är i fokus och snart blir det både TV-sändning från kapellet och kanske även direktsändning av Melodikrysset, avslöjade Randolf Eriksson.

Att PR-värdet var stort bekräftar också besöken på Älvsbyns kommuns hemsida i samband med direktsändningen. Normalt besökarantal en lördag är 400. Denna aktuella dag surfade 13 800 in.
- Det roliga var att de inte bara kollade på webbkameran vid Storforsen. Många var också in på andra sidor om Älvsbyn, förklarade Peter Lundberg, informatör.

Även hotell Storforsen har dragit nytta av sändingen.
- Ja, det märktes direkt, betonade Marina Nyberg, hotellchef, som också kunde berätta att både hotell och camping i princip är fullbelagda till Diggiloo-konserten.

Snart är även Storforsen aktuellt för TV-sändingar. Anders Lind har framgångsrikt lobbat för en sändning av Helgmålsbön från kapellet.
- Dessutom både hoppas vi och tror att Melodikrysset lägger en av sina direktsändingar från stora scenen kommande sommar, avslöjade Randolf.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND




onsdag 22 juni 2011

Premiär för ungdomliga kulturkvällar på Cafe Storgatan

Älvsbyns ungdomar har fått en ny mötesplats på Café Storgatan. Frukten av ett samarbete mellan politikerna och kommunens tonåringar som resulterat i en unik lösning.
I måndags var det premiär för SV Nords ungdomliga kultursatsning i samma lokal.
- Vi kommer att arrangera olika kulturella aktiviteter varje måndag, berättar Peter Uvén.

På premiären spelade duon Wille och Miranda. Och caféet var välbesökt - både av ungdomar och äldre.

Bakgrunden till det kombinerade caféet och ungdomsgården är följande:
I samband med den gångna höstens Ungdomsting i kommunhuset framkom önskemål om en ungdomsgård. Fast inte i traditionell mening.
Det var under höstens ungdomsting när kommunens tonåringar diskuterade med politiker och tjänstemän som idén föddes.

- Vi behöver inte biljardbord, datorer eller pingisbord. Det vi saknar är en mötesplats. Ett ställe där tiotals ungdomar kan samlas för att se idol eller ishockey tillsammans. Datorer har vi hemma. Men att dra ihop ett gäng på tio personer hemma kan vara svårt, upplyste elevrådsordföranden Ellen Lennahl på tinget.
Ellen Lennahl.

- En ungdomsgård ska inte bestå av en massa förutbestämda aktiviteter. Det är ingen inomhuspool vi begär, fortsatte en av eleverna under diskussionen vilket fick närvarande politiker och tjänstemän att le.
- Bra då kan vi stryka poolen ur budgeten, sade Bill Nilsson, s, och Matilda Wiklund, c, instämde med ett skratt.

I samband med Ungdomstinget avslöjades också att ungdomarna i Älvsbyn under kvällstid samlas på Konsum..! Något som väckte en del förvåning bland de vuxna.
- Allt här stänger så tidigt. Så får vi bara en samlingslokal där fika, drickor och kanske enklare mikro-mat serveras som pizza och piroger så är vi nöjda, menade ungdomarna.
En av dem som lyssnade noga på ungdomarna var skolchefen Jan-Erik Backman.

Ur detta resonemang föddes tankarna på ett samarbete med något av caféerna.

I våras skrev kommunens kultur- och fritidschef Kjell Tegnelund ett avtal med Café Storgatan. Syftet är att skapa en social träffpunkt över åldersgränserna  där ungdomar erbjuds såväl billigare kvällsfika som enklare spel.
Men eftersom öppethållandet även gäller för allmänheten blir "ungdomsgården" i Älvsbyn unik. Den är öppen för alla åldrar och att besökare över 18 år faktiskt kan köpa alkoholhaltiga drycker eftersom caféet har utskänkningstillstånd.
Kjell Tegnelund, kultur- och fritidschef i Älvsbyn.

Överenskommelsen bygger vidare på att Café Storgatan ökar öppettiderna från klockan 18 till 22 tre kvällar i veckan. Avtalet gäller till och med den 30 september i år. Enligt avtalet med Fritid och kultur ska ungdomar erbjudas kvällsfika för 25 kronor, bestående av kaffe/the eller läsk plus "kvällens fikabröd".
Fritid och kultur kompenserar Cafe Storgatan med 1 800 kronor exklusive moms per kväll. Undantaget är onsdagskvällarna fram till den 29 juli då den kommunala ersättningen sänks till 900 kronor exklusive moms.

- Det är helt i linje med elevrådets önskemål om att ordna så att det här kaféet i centrala Älvsbyn håller kvällsöppet för ungdomar. Det ska bli intressant att se hur besöksfrekvensen utfaller, har Kjell Tegnelund, tidigare sagt till Piteå-Tidningen.

SV Nord och peter Uvén vill nu bli en del i den unika ungdomssatsningen.
- Vi kommer att locka med nya kulturella aktiviteter varje måndag. Jag tycker caféidén i Älvsbyn är toppen, säger Uvén.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON OCH TONY BERGLUND

Från Änglarnas stad till Norrbottens Pärla för att sätta fart på musiklivet

Peter Uvén, basist i April Divine och nyss hemkommen från USA, gillar Älvsbyn.
Peter Uvén är basist i April Divine.
Så sent som i maj spelade Peter och bandet i Los Angeles. 
Nu har han bytt Änglarnas stad mot Norrbottens Pärla och vill genom studieförbundet Vuxenskolan, SV Nord, dra igång Älvsbyns musikliv på allvar.


Första steget år en renovering av studion i Filadelfiakyrkans källare. Förra veckan var det nyinvigning.
Där finns sedan tidigare dyrbar inspelningsutrustning som köptes in redan för tio år sedan.
- Vi vill få fart på musik- och kulturlivet. Vi ska hjälpa dem som vill vara här och spela in musik, säger Peter Uvén, som fått i uppdrag av SV Nord att främja kulturlivet i Älvsbyn.

Det finns också planer på musikerträffar, gitarr-kliniker och en del andra grejer.
Peter och SV Nord ligger också bakom aktiviteterna på mötesplats Café Storgatan en gång i veckan. Fiket i centrala Älvsbyn som vissa dagar kommer att ha kvällsöppet - inte minst för ungdomarna.
I måndags var det premiär med musik av unga och duktiga duon Wille och Miranda (läs mer i separat inlägg).

Varför är du så aktiv i Älvsbyn?
- För att jag gillar samhället och människorna här.

Är Norrbottens Pärla lika bra som Änglarnas stad?
- Ja, i många avseenden mycket bättre faktiskt (skratt). Sedan finns det väl andra saker som Los Angeles har som Älvsbyn saknar (skratt igen). Men Älvsbyn är trevligt och bra med härliga ungdomar.

TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: STERLING NILSSON.

tisdag 21 juni 2011

Hanna och Elin festfixare för Älvsbyns nioendeklassare


Hanna och Elin
Hanna Samuelsson och Elin Brännmark såg till att niorna i Älvsbyn fick en trevlig avslutning på sin grundskoletid.
Det blev en gala med röd matta, god mat och underhållning i Forum-Galaxen.
- Vi ville göra en egen variant av bal. Som en näringslivsgala fast för ungdomar, berättar Hanna som tillsammans med kollegan Elin lade ner både stort engagemang och mycket tid på arrangemanget.


Avslutningsmiddagen blev ett trevligt minne för alla 36 närvarande elever.
På menyn stod fläskfilé och potatisgratäng med kladdkaka och grädde som efterrätt.
Innan dess hade alla bjudits på välkomstdrinkar - alkoholfira förstås.

Under kvällen bjöds det även på livemusik av Wille och Miranda.
Allt till det gentila priset av 75 kronor.
- Vi fick lite pengar av beviljade av kultur- och fritidschefen Kjell Tegnelund som gjorde att vi kunde erbjuda ett bra pris, berättar Hanna.

Till hösten skingras eleverna som nyligen gick ut årskurs nio. Hanna och Elin ska plugga ekonomi och juridik i Luleå.

Kan ni tänka er att arrangera fler galor och fester?
- Ja, det var kul men stressigt. Så kanske blir det någon fler gång, svarar Hanna.
Nedan följer bilder på en del av avslutningmiddagens stiliga par:





TEXT: TONY BERGLUND
FOTO: PRIVAT

fredag 17 juni 2011

Tätorterna i Älvsbyn tappar befolkning

Älvsbyn som tätort har tappat 75 invånare mellan åren 2005 - 2010.
Befolkningen har också minskat i kommunens tre största byar; Vidsel, Korsträsk och Vistträsk.
Det visar siffror från SCB.


Däremot växer Luleå. Totalt har staden vuxit med 1 140 personer under samma femårsperiod. Även Piteå ökar men blygsamt med 263 invånare.

Som tätort är Luleå landets 22:a största. Piteå hamnar på 51 plats.
Störst är Stockholm som följs av Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping och Helsingborg.

Siffror för tätorter i Älvsbyns kommun:
Tätort/befolkning per den 31 december 2010/skillnad från 2005                                              
Korsträsk 323  -74
Vidsel 533 -36
Vistträsk 248 -10
Älvsbyn 4 967 -75

onsdag 15 juni 2011

Avloppsproblem

På grund av upprepade driftstörningar i Älvsby Energi:s pumpstationer i avloppssystemet, så går man nu ut med information om vad som får spolas ut i avloppet.

Informationen har delats ut till hushåll och villaägare och innehåller följande information.

- Avloppsvattnet i Älvsbyn pumpas från olika områden in mot reningsverket.

- En ny typ av trasa som är ett mellanting mellan tyg och papper har skapat stora problem i pumpstationerna.

- Dessa trasor har inget i avloppet att göra och framgår i regel av tillverkarens instruktioner på förpackningen.

- Inte heller någon form av tyg eller annat material som inte löses upp i kontakt med vatter får spolas ned.

Det är i princip endast normalt toalettpapper som får spolas ned i enlighet med Älvsbyns Kommuns allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna VA anläggningen (ABVA)

måndag 13 juni 2011

Höga betyg för folkhögskolans idrottslinjer efter granskning

Alla tre idrottsutbildningar vid Älvsby Folkhögskola har klarat Skolverkets granskning.
- Det är ett kvitto på att vi håller hög kvalitet, säger idrottsläraren Sture Norén till tidningen NSD.
Sture Norén idrottslärare vid Älvsby Folkhögskola.

I och med införandet av den nya gymnasiereformen GY11 var alla idrottsgymnasier tvungna att ansöka om fortsatt godkännande från Skolverket. Granskningen av verksamheten uppges ha varit tuff. Flera skolor fick underkänt.
Men inte Älvsby Folkhögskola som klarade kontrollen med goda vitsord och samtliga tre linjer har godkänts för nationella idrottsutbildningar (NIU).

Innan ansökan ens fick skickas in skulle utbildningen också godkännas av både det egna specialförbundet och riksidrottsförbundet. Något som Älvsby Folkhögskola uppges ha klarat med bravur.
- Det var jätteskönt för oss, säger Sture Norén, som är ansvarig lärare för de två relativt nystartade linjerna orientering och skidorientering, till NSD.

Tredje linjen, som erbjuds till hårt satsande ungdomar i hela vårt rike, är längdskidor.
- Jag tror att den kombinationen av idrotter är positiv för oss och vi är unika i Sverige om att ha tre så nära besläktade idrotter på samma skola, säger Norén.

Älvsbyns folkhögskola var den andra skolan i Sverige att starta en längskidutbildning 1973. För 13 år sedan inleddes samarbetet med den kommunala gymnasieskolan. Skolan har ett gott renommé.
- Vi är större än någonsin och intresset verkar vara fortsatt stort. Vi blir antagligen ännu fler till nästa år, säger Norén som tycker att det är roligt att se att ungdomar vill hålla på med uthållighetssporter.

Traditionen är en förklaring till framgångarna.
- Sen har vi tränare som besitter både den kompetens och det kontaktnät som krävs för att möta de hårda krav som ställs för att bli certifierade. Vi måste fortsätta att vara attraktiva för dem som vill söka till oss, säger Norén.

Den nya reformen innebär att eleverna läser 400 poäng specialidrott, jämfört med tidigare 300.
- Vi har till och med möjlighet att erbjuda 700 poäng vilket innebär mer tid för träning för våra elever, förklarar Norén som tycker att den nya reformen är bra för idrottsgymnasierna.

fredag 10 juni 2011

Duktiga matematikelever belönades med prischeck

Kommunens matematiklärare för åk 7-9 hade prisutdelning från läsårets Kommunmästerskap i matematik i torsdags på Älvåkraskolan. Samtliga pristagare var kallade till prisutdelningen utan att veta vilken plats de kommit på.

Vid prisceremonin fick eleverna inte bara veta plats och poäng utan  belönades även med en stor prischeck av Sparbanken Nord som är samarbetspartner till KM i matematik. Skolan bjöd även på glass till samtliga, vilket passade bra som avslutning i värmen.

Cirka 60 elever deltog i årets KM och Vidselsskolan var glada då de lyckades ta hem segrarna i såväl årskurs 8 som 9.

Det var för övrigt anmärkningsvärt bra resultat av pristagarna i åk 8 då de uppvisade lika bra resultat som 9:ans bästa elever vid denna tävling!  Alla elever gör nämligen samma prov oavsett årskurs.

På bilden ovan har vi sittandes från vänster: 1:a Edwin Bylander, Älvåkraskolan åk 7, 2:a Sebastian Johansson, Älvåkraskolan åk 7, 3:a Agnes Lindh, Älvåkraskolan åk 7, Knästående: 1:a Niklas Stenman, Vidselsskolan åk 8, saknas gör 2:an Joel Groth, Älvåkraskolan åk 8, 3:a Levon Andriasian, Älvåkraskolan åk 8, Stående: 1:a Alexander Öhman, Vidselsskolan åk 9, saknas gör 2:an Julia Fernberg, Älvåkraskolan åk 9, 3:a Beatrice Norén, Älvåkraskolan åk 9.


TEXT OCH BILD: SARA RUMBUTIS

torsdag 9 juni 2011

Karnevalståg på schemat

Festligt, folkrikt och varmt.
Så kan årets Karneval sammanfattas.
Det blev lite "Rio de Janeiro-känsla" på byn när karnevalståget med lärare och elever från årskurs 9 under stor glädje marscherade fram genom centrum.


Karnevalen startades för cirka 25 år sedan av lärare som var trötta på att "bara" spela brännboll. Så de klädde, under stort hemlighetsmakeri, ut sig till oigenkänlighet innan de kom till brännbollsplanen.
Initiativet uppskattades  av eleverna och följande år var karnevalen igång.

För läraren Inger Lundberg blev årets karneval den sista hon aktivt deltar i.
- Jag tackar mina elever i 9b för att jag fick vara deras indianhövdingska och önskar dem en trevlig sommar och lycka till i framtiden, säger Inger.

FOTO: FREDRIC ÖHGREN