tisdag 30 november 2010

Avtackade trotjänare

Vid en cermoni i Kommunhuset på fredagen avtackades de som gått i pension under året från Kommunal tjänst.
Bakre raden från vänster: Ann-Britt Larsson, Inga Sandström, Roger Broström, Tommy Nyman, Lennart Carlberg, Udo Offerman
Främre raden från vänster: Kerstin Lindgren, Gertrud Esko, Inger Berglund, Monika Heikki, Margaretha Offerman.

Vid samma cermoni fick även de som jobbat 25 år inom Kommunen motta sina utmärkelser.
Bakre raden från vänster: Gunilla Stenberg, Kjell Tegnelund, Britt-Inger Holm, Maj-Lis Rönnkvist, Maria Johansson, Ann-Britt Larsson
Främre raden från vänster: Katrin Perman, Birgitta Nilsson, Gertrud Grahn, Maria Nilsson, Christer Garpebring.

Foto: Sterling Nilsson

Älvsbyns nya fullmäktige



På måndagen var det dags för första kommunfullmäktigesammanträdet med de nyinvalda ledamöterna. På bilden högst upp syns fullmäktiges nya presidium: Tommy Lindgren (s) ordförande, Jenny Dahlberg (s) vice ordförande, Lars-Ingvar Wendt (fp) andra vice ordförande. Längst till vänster sitter kommunsekreteraren Lilian Johansson och Magnus Nordström, kommunchef. 

På bilden under sitter Johan Burström (s),18 år, yngst i fullmäktige.





lördag 27 november 2010

"Marknadsföringen av Älvbyns gymnasium är en katastrof"

Emil Nilsson och Ellen Lennahl är två som stortrivs på gymnasiet i Älvsbyn men de oroas över den bristfälliga marknadsföringen av skolan som får många att välja andra studieorter.
Ungdomarna i Älvsbyn och Vidsel tycker att marknadsföringen av gymnasiet är katastrofalt dålig. Detta leder till att kommunen tappar elever och får betala dyrt för dem som väljer att studera på annan ort.
- Alla som går på Älvbyns gymnasium trivs jättebra. Det är en fin skola med förmåner som tyvärr nästan ingen verkar känna till. Alla elever får egen dator, hjälp med teorilektioner för körkortet och snart får vi trådlöst Internet, sade Emil Nilsson.

Kritiken av marknadsföringen, som framfördes under Ungdomstinget, var väldigt hård. Elever från Vidsel påpekade att de haft besök av elever och personal från andra gymnasier men inte Älvsbyn! Att de visste mer om biltestprogrammet i Arjeplog än om utbildningarna i hemkommunen.
Den så kallade öppet-hus-dagen tyckte många var beklagligt dålig. Flera av högstadieeleverna i årskurs nio förklarade att de besökte gymnasiet men att bemötandet var så illa att flera redan bestämt sig för att söka utbildningar på annat håll.
- Eleverna i Vidsel vet mer om gymnasier på andra orter än i Älvsbyn. Jag tror heller inte många vet att alla elever i Älvsbyn får en egen dator, berättade Hanna Samuelsson, som själv blev mycket besviken över öppet-hus-dagen i Älvsbyn.
- Jag funderar själv på att söka ekonomi- och juridikprogrammet i Luleå.
Både högstadie- och gymnasieeleverna uttryckte en oro över gymnasiets framtid i Älvsbyn.
- Vi har ett jättefint gymnasium. Varför berättar vi inte om det? Det känns ju knasigt att kommunen ska betala dyrt för att ungdomar från Älvsbyn studerar på annan ort när förutsättningarna på hemmaplan förmodligen är bättre, sade en av eleverna.
Även jämförelser med Älvsby Folkhögskola och skidgymnasiet gjordes.
- De lyckas väldigt bra i sin marknadsföring och där är öppet-hus-dagarna roliga med ett intressanta visningar och program. Vi kan väl lära av dem, menade någon.
Gymnasieelverna erbjöd sig till och med att själva åka runt till andra högstadieskolor i länet för att berätta om gymnasiet i Älvsbyn. Det visar på engagemang och omtanke om den egna kommunen.
Politiker och tjänstemän tog åt sig av kritiken och höll med om att detta är ett allvarligt problem. Om fler väljer att studera i Älvsbyn kan kommunen spara stora pengar.
Inte minst nu när Älvsbyn blir utbildningscentrum för hotell och turism. Då hoppas ansvariga på många sökande utifrån vilket skulle ge intäkter.
Inför starten diskuteras att öppna ett internat i samarbete med Polar hotell. Ingenting är dock klart.
- Hur häftigt är inte det? Tänk att studera i Älvsbyn och bo på hotell, påpekade Nilsson.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Bildspel från Ungdomstinget

Här kommer ett bildpsel från Ungdomstinget i Älvsbyn.
Håll till godo!

Kommunanställdas fest













På fredagskvällen höll Älvsbyns kommunanställda personalfest på Forum. Inte fullt 200 bänkade sig till bords vi sjutiden för att få avnjuta en trerättersmiddag, vara med om en "Show och Danskväll" samt träffas under gemytliga former helt traditionellt.












Kommunalrådet Bill Nilsson hälsade alla välkomna och hoppades att kvällen blev det alla sett fram mot, varefter förrätten började avnjutas. Efter det att varmrätten sedan avnjutits blev det tid för "Show" där Agneta & Peter bjöd på en hel del kända "örongodis" samtidigt som en del av de närvarande rockade loss på dansgolvet inför den stundande efterrätten.












Då den avnjutits så bjöd Agneta & Peter upp till Dans igen ända fram till timmen efter midnatt.







Bland de närvarande hördes kommentarer om att årets fest blivit bättre och att man åter funnit formen för dess genomförande, detta ett gott betyg för en ny upplaga 2011.













Text och Foto: Sterling Nilsson

fredag 26 november 2010

Allt för många "Bara vara"




Under fredagsmorgonens besök av Morgonrock så bjöds ungdommar och vuxna in till ett rundabordssamtal om ungdomsfrågor.

Henrik Berg från Norrbottens Läns Landsting, Anders Lind Älvsby kommun och Niklas Häggström rektor vid Älvåkra, fick under epitetet "Sura Gubbar" leda rundabordssamtal om ungdomsfrågor i Älvsbyn. Där etnologen Ida Hult från Trendethnography ett tiotal elever, politiker och företagare deltog.
Henrik Berg, Niklas Häggström och Anders Lind












"Sura gubbar" är äldre män 37-65 år som inte vill samarbeta och där det sägs nej för att det bara är så.
Frågor som togs upp var bland annat vilka klyftor som finns i dagens skola, där då betygen är en betydande bit av det som skapar klyftor för att det blir en tävling om att vara bäst och där de som inte klarar av det mer eller mindre bara flyter omkring och blir "Bara Vara".
Tävlingen beror mycket på om skolan orkar och kan motivera ungdommar av i dag, då den förr så aktoritära skolan har blivit mer tillplattad i sin ledning och ändå vill vara väldigt mån om elevernas välbefinnande.











Att försöka nå de som bara flyter omkring är inte det lättaste, då det saknas både intressanta utbildningar, men kanske främst att det man vill jobba
med inte finns på orten och man måste flytta.
De som däremot får bra betyg och kan söka sig till en bättre utbildning bara flytta iväg, om de sedan kommer tillbaka till hemorten är mycket annat som styr, men det troliga är att de akademiska jobben inte finns hemikring och har man då hemlängtan så kan ett mindre attraktivt jobb passa men då är man ju bara en begåvningsreserv. (Bättre utbildad än vad som krävs för jobbet). I denna grupp är flickor överrepressenterade och så blev svaret även bland de närvarande eleverna när frågan ställdes om vilka som tänkte flytta för utbildningens skull.
Det som tydligt styr samhället idag blir väldigt på en liten ort är att yngre vill vara äldre men även att äldre vill vara yngre. Jobben styrs allt för ofta av betygs eller utbildningskrav som inte kan fyllas upp med de som stannar kvar, även om dessa har en trend att hitta jobb som är (bristvaror) men ändå mer välbetalda än de som ställer krav på Akademisk utbildning.
Emil Alm berättade om hur han upplevde Ungdomsgårdarnas tillkomst i Älvsbyn.












Andra frågor som också visade sig tydligt var att väldigt många ungdommar mest av allt önskar sig en "lokal" att bara få träffas, en uppstyrd verksamhet känns inte bra, då det är så många andra "skall" som måste infrias i övrigt. Så det att bara träffas måste bli något naturligt på byn. Men även en "Ungdomsgala" i stil "Näringslivsgalan" med stöd från kommunen kändes inte fel då de yngre fick frågan om detta var något för Älvsbyn.
Samtalet runt rundabordet som faktiskt var ett långbord blev en intressant upplevelse och Anders Lind från Kommunen sa i sitt slutord att det här mötet berikat honom med mycket och att kanske kommunikationen mellan unga, kommun och politiker kanske kan berika framtiden.

Text och Foto: Sterling Nilsson

www.alvsbyn.just.nu

torsdag 25 november 2010

Kommunchefen lovar ordna lokal för ungdomsgård

Magnus Nordström lyssnade intresserat på ungdomarnas önskemål och lovade själv fixa en samlingslokal.
Ungdomarna i Älvsbyn vill ha en egen ungdomsgård. Gärna centralt belägen. Nu ser det ut att bli verklighet.
- Vi behöver bara en lokal. Resten fixar vi själva, betonade Ellen Lenndahl, och fick löften om ett snart genomförande av både politiker och tjänstemän.
"Vill ni inte ha någon pool? Bra då stryker vi den ur budgeten", skämtade Bill Nilsson.

- Jag tar på mig uppgiften att ordna lokaliteter, sade Magnus Nordström, kommunchef, sedan han lyssnat till ungdomarnas önskemål som i sammanhanget var ganska blygsamma.
- Vi behöver inte biljardbord, datorer eller pingisbord. Det vi saknar är en mötesplats. Ett ställe där tiotals ungdomar kan samlas för att se idol eller ishockey tillsammans. Datorer har vi hemma. Men att dra ihop ett gäng på tio personer hemma kan vara svårt, upplyste Ellen och påminde om att det mesta i materialväg som möbler och TV-skärmar redan finns.
- En ungdomsgård ska inte bestå av en massa förutbestämda aktiviteter. Det är ingen inomhuspool vi begär, sade en av eleverna under diskussionen vilket fick närvarande politiker och tjänstemän att le.
- Bra då kan vi stryka poolen ur budgeten, sade Bill Nilsson, s, och Matilda Wiklund, c, instämde med ett skratt.
Det avslöjades också att ungdomarna i Älvsbyn under kvällstid samlas på Konsum..! Något som väckte en del förvåning bland de vuxna.
- Allt här stänger också klockan 23.00. Så får vi bara en samlingslokal där fika, drickor och kanske enklare mikro-mat serveras som pizza och piroger så är vi nöjda, menade ungdomarna.
Matilda Wiklund, c, tipsade om föreningen Vänskap.

Matilda Wiklund tipsade om en lokal som föreningen Vänskap ordnat för invandrarungdomar.
- De vill ju inget hellre än att bli bekanta med älvsbyborna. Så ett samarbete i någon form kanske är möjligt, sade Matilda vars förslag möttes av stort intresse.
Ett annat förslag var att samarbeta tillsammans med något av caféerna i centrum några kvällar i veckan.
Likaså tyckte många att bussturer borde ordnas mellan Älvsbyn och Vidsel på helgerna så att ungdomarna på båda orterna kan umgås.
- Vi äldre har nog fel uppfattning om hur en modern ungdomsgård ska se ut. Tidigare var det ju ett ställe med massor av aktiviteter och utrustningar. Så är det inte i dag. Då är det ju bra om ungdomarna själva får bestämma innehåll, tyckte Magnus Nordström.
Dessutom blir det ju mycket billigare för kommunen.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Ungdomarna tog över fullmäktige

På onsdagen tog ungdomarna över fullmäktige i Älvsbyn.
- Trevligt att få se så många ungdomar i fullmäktigestolarna, sa kommunalrådet Bill Nilsson, s, när han hälsade högstadieeleverna från Älvsbyn och Vidsel välkomna till årets Ungdomsting.
Han fortsatte:
- Det ska bli jätteintressant att lyssna på era önskemål och vad ni tycker. Visionerna är viktiga.

Efter lunch var det gymnasieelevernas tur och under dagen fick medverkande politiker och tjänstemän en hel del att fundera över. För ungdomarna var väl förberedda och diskussionen blev både intressant och givande (ni kan läsa om en del konkreta frågor i separata inlägg som kommer senare).
Elin Brännmark och Hanna Samuelsson var diskussionsledare för högstadieeleverna. De var inte nöjda med utfallet från förra årets Ungdomsting.
- Inte bra alls. Det verkar som om politikerna glömt vad vi sa, tyckte Elin.
Elin Brännmark och Hanna Samuelsson var diskussionsledare för högstadieeleverna.

- Vi kräver en förändring och det snabbt, ansåg Hanna.
Av förra årets frågor var det bara ungdomsgården i Vidsel som infriades.
En sak som eleverna önskat är draperi eller bås i duschen efter idrottslektionerna. En inte allt för komplicerad sak att genomföra, tyckte många och undrade varför det tagit mer än ett år att genomföra.
- Jag kan ju förstå att investeringar på Kanis för tre miljoner behöver diskuteras. Men ett draperi skulle jag själv kunna fixa - ja, till och med betala, sade en av eleverna.
Emil Nilsson och Ellen Lennahl var duktiga och pålästa diskussionsledare för gymnasieelverna.

Orsaken till fördröjningen är att saken bollats mellan tjänstemännen men nu lovade både närvarande tjänstemän och politiker att agera snabbt.
En annan sak som diskuterades flitigt var marknadsföringen av gymnasiet och en egen ungdomsgård i Älvsbyn (mer om detta i separat inlägg lite senare under veckan).
Även Kanis debatterades.
- Kanis ären resurs som vi borde nyttja bättre. Det skulle locka folk till Älvsbyn om vi fick en bra backe, tyckte bland andra Emil Nilsson.
För att frågorna inte än en gång ska ramla mellan stolarna betämdes att ett uppföljningsmöte ska hållas i februari.
- En jättebra dag. Vi har fått många vettiga och viktiga synpunkter. Jag är stolt över att vi har så många ungdomar som brinner för Älvsbyn och vill hjälpa till, sade Bill Nilsson.
Även ungdomarna var nöjda.
- Grymt bra diskussioner, tyckte Emil Nilsson och fick medhåll av Ellen Lennahl som menade att de blivit mer realistiska i sina önskemål.
- Vi inser ju att ett äventyrsbad inte är möjligt att kräva. Däremot kan vi förändra och göra mycket själva bara kommunen ger oss förutsättningar. Då behöver inte allt kosta så mycket.
En av dem som lyssnade noga på ungdomarna var skolchefen Jan-Erik Backman.

TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Förkylt och traikkaos

Trafikkaos och förkylning har gjort att arbetet på just.nu-sidan legat nere några dagar.
Vi ber om ursäkt att rapporteringen om händelser i Älvsbyn dröjt. Detta beror på sjukdom och tjänsteresor. Den ena halvan av redaktionen har legat i influensa, den andra har varit på tjänsteresa i södra delarna av Sverige och befunnit sig mitt i trafikkaoset där.
Vi ska bland annat rapportera om Tväråselets innebandymatch från förra helgen, Älvsbyns båda hockeymatcher, ungdomstinget, gymnastik, dans plus en del annat.
Vi ber om ursäkt för fördröjningen...
Hälsningar justnuredaktionen.

söndag 21 november 2010

Kanis får snötäcke













Sedan i torsdags är sex stycken snökanoner igång för att klä Kanisbacken i fin vit snö. Kanoner kommer att körs dygnet runt för att så effektiv som möjligt skapa en god grundsnö.
Men det är vädret och temperaturerna som nu styr och kanske kan Kanisbacken öppnas redan om två veckor,
enligt uttalande från grabbarna som jobba stenhårt för att få till backen.
Ett stort tack till grabbarna i backen som tog upp mig för att kunna fota uppifrån!

Text och Foto: Marcel Köppe

lördag 20 november 2010

Kommunicera med omvärlden








Under två dagar (torsdag-fredag) var det hårdträning vid  Entrepenör Centra:s seminarium om sociala medier, omvärdsanalys och varumärket som hölls på Storforsen Hotell, med ett 40 tal inbjudna deltagare.

Här vill man belysa dagens olika sätt att kommunicera med omvärlden och vikten av att bygga, underhålla och vårda varumärket, göra rätta typen av omvärldsanalyser som borgar för en framtida utveckling
Lizmarie Nilsen Världsarvet Laponia berättar om sitt Varumärke. 













Under torsdagen berättade Li Skarin och Linda Wallström om sociala medier som blev en stor ahaupplevelse för många av deltagarna, eller som Kent Johansson, VD på Älvsbyhus sa "- Det gäller att vara med även om man inte själv gillar det hela!"
Jonas Jalar Arctic Falls













Vidare under dagen talade Pär Jonsson utvecklingschef vid Älvsby Kommun:s näringslivskontor om omvärdsanalys, med all små detaljer att tänka på.

Varumärken för produktionsföretag, kommuner och tjänsteföretag togs även upp där Kent Johansson Älvsbyhus, Lizmarie Nilsen Världsarvet Laponia och Jonas Jalar Arctic Falls beskrev sina varumärken.
Senare under kvällen blev det förbrödning med middag för alla deltagare med en och annan överraskning, även detta ett sätt att säkra nätverksbyggande lokalt.

På fredagen fortsatte seminariet med att fler varumärken beskrevs genom Matti Holmgren Jokkmokksguiderna, Diana Kvickström Jokkmokkskorv och Karin Bodin Polarbröd.
Sofia Myrevik, Prime













Sedan kom Sofia Myrevik från Prime i Stockholm, för att hålla ett mycket intressant föredrag om marknadsföring och varumärken.

Sofia har studerat informations- och pr-programmet vid Mitthögskolan i Sundsvall samt marknadsföring vid Institute of Technology Tralee, Irland. Sofia är specialiserad inom marknads-pr har god erfarenhet av konsumentvarumärken i olika branscher, där hon inom Prime ansvarar för personligt varumärkesbyggande.

..EntreprenörCentra är ett samverkansprojekt mellan Jokkmokk och Älvsby kommuner för att öka antalet nya och växande små och medelstora företag i kommunerna.




















Kursledare och mentorer är Lars-Erik Hellerstrand kompetensutvecklarna I Älvsbyn och..




















Randolf Eriksson näringslivssekreterare i Älvsbyn.

Text och Foto: Sterling Nilsson

fredag 19 november 2010

Är du man över 30 år.. Åk buss









Mot uppvisande av bilnycklar och körkort kommer alla män i Norrbotten kunna åka buss gratis. Detta på Länstrafiken:s bussar under tiden 22 till 28 november. Länstrafikens kampanj är till att få fler norrbottningar att välja bussen istället för bilen.

tisdag 16 november 2010

Stora driftstörningar

Ett större elfel drabbade Swedbank och samverkande Sparbankers datasystem strax före kl. 16 på tisdagseftermiddagen, då både banksystem och internetbank slogs ut.
Även uttag i minutenautomater påverkades.
Enligt ett flertal media på nätet var det ett större elfel som inträffade. Strax efter Kl. 18 på tisdagskvällen började systemen fungera igen.

lördag 13 november 2010

Öppet hus för blivande elever







Boden,Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner har ett samverkansavtal om gymnasieutbildningaran. Detta innebär att alla elever i årskurs 9 fritt kan söka kommunal gymnasieskola inom fyrkanten och konkurrera med sitt meritvärde från årskurs 9.
Liv och rörelse, med dans..












Fyrkantens gymnasiesamverkan genomför öppet hus i alla fyra kommunerna där alla eleverna i årskurs nio har möjlighet att besöka samtliga fykantens gymnasieskolor vid dessa dagar.
Hotell och turism höll till ute












På lördagen startade Älvsbyns Gymnasium upp med öppet hus, sedan följer Strömbackaskolan i Piteå den 20/11, Luleå Gymnasieskola den 27/11 och avslutningsvis Björknäsgymnasiet i Boden den 4/12.
Praktiskt Fridluftsliv..












Vid lördagens Öppet hus på Älvsby Gymnasium var aktiviteten hög och intresset för dagen var stor. Rektorn för högstadieskolan Älvåkra, Niklas Häggström berättade att alla elever i årskurs 9, är planlagda att besök öppet hus och att de som går i årskurs 8 bör komma på besök.
Det gäller att sälja sitt gymnasium och höja intresset..












De olika programmen visade upp sin verksamheter och kunde sakligt berätta vad man fick lära sig.
Mediaprogramet visade upp sina väl utrustade lokaler och eleverna jobbade med att sända radio, dockumentera dagen och även visa upp sina fina TV studio, de dataprogram och datorer som är en del i programet media,
Mediaprogramet sände radio direkt i skolans högtaleri..












Kommande år delas mediaprogramet upp på ett flertal andra program, som samhällsmedia, estetikmedia och medieteknik.
Medialäraren Britta Andersson berättade om Tv produktion.












Den slutliga uppbyggnaden för hur de skall se ut är inte klara ännu, säger Jörgen Lindström lärare vi mediaprogramet.
Teaterprojektet lever vidare..












Även teaterprojektet som nu går vidare kunde visa upp sig under dagen, läraren Inger Lundberg visade upp den nya teaterprojekthörnan som är ett litet museum för de år som teaterprojektet funnits.
Läraren Inger Lundberg visa glatt upp Teaterprojektets "Museum" 














Text och Foto: Sterling Nilsson

torsdag 11 november 2010

Vi fortsätter !

Smällar och törnar får man tåla!
Då vi nu mött detta enormt stora stöd från er, våra läsare. Så vill vi ge "Älvsbyn Just Nu" en chans till.

Så vi jobbar vidare med "Älvsbyn Just Nu" även om det ett par dagar framåt blir med lite begränsning då vi båda jobbar på andra orter i landet.

Nu skall vi även jobba fram en budget och en plan för framtiden, så att vi kan få en stabilare stomme att stå på och att vi kan fortsätta.

Sterling Nilsson och Tony Berglund

tisdag 9 november 2010

Över 100 000 besökare är inte kultur i Älvsbyn

Att sprida det goda budskapet om Älvsbyn har varit vår idé.
Under ett år har vi lagt ned möda och tid på att göra detta.
Den uppskattning vi mött från privatpersoner har varit drivkraften - och den har gjort att vi enträget orkat att uppdatera älvsbyborna och resten av världen om vad som sker i kommunen.
Vårt mål var från början 3 000 besökare. Detta har överträffats med råge. Bara sedan juli har vi nu över 100 000 som läst vår sida.
Men lusten att fortsätta mattas när vi får höra att vi inte utför en kulturell gärning. Vi sökte pengar hos oanade krafter vars vision är:
"Stiftelsen Oanade krafter stödjer personer och organisationer som gör Älvsbyn till en attraktiv ort att bo och arbeta i. Genom ett privat initiativ kan Oanade krafter satsa extra på att stärka kulturlivet i Älvsbyn".
Det är precis detta vi försöker göra. Men när vi ville ha en liten ekonomisk stimulans blev svaret nej.
Liksom från Polarbröd, liksom från...
Därför kommer vi hädanefter istället att måla streckgubbar i akvarell och ställa ut på Fluxen. Då kanske vi kan komma ifråga som kulturarbetare. Att 100 personer besöker vår utställning med streckgubbar är tydligen mera värt än följande fakta:
Sedan juli månad har våra återkommande besökare kommit från (unika, nation och antal):
Sverige 103 798, Danmark 267, USA 252, Norge 216, Storbritannien 192, Kanada 163, Åland 155, Nederländerna 34, Tyskland 32, Spanien 22, Taiwan 21, Brasilien 18, Pakistan 17, Ryssland 10.
Detta är inte kultur enligt Oande Krafter och Sparbanken Nord.
Vad är då kultur..?
Vad tycker ni?
Skriv gärna ett inlägg i gästboken om ni vill ha oss kvar...
Annars så återstår bara PT som budbäraren om vad som händer i Älvsbyn.
Däremot vill vi tacka Älvsbyns kommun för det stöd som getts.
Till skillnad från näringslivet så har de förstått värdet av vår sida...

onsdag 3 november 2010

Lektion i lokal historia för lärarna i Älvsbyn

Uno Westerlund gav lärarna nya kunskaper i lokal historia.

Lärarna i Älvsbyn ska få bättre kunskaper i den lokala historien.
På onsdagen fick de därför lyssna till Fil dr Uno Westerlund som berättade utifrån sin nya bok; En svensk historia från periferin – med Pite älvdal, Älvsbyns kommun och byn Manjärv i centrum.
 - Kul initiativ av näringslivskontoret. Att känna till sin historia är både bra för bygden och näringslivet, tror Westerlund.
Temat för föreläsningen var: Vi simmar inte i en egen guldfiskskål, världen påverkar oss och vi påverkar världen.
Frågan: Vilken plats har vi (och vilken plats tar vi)?
Föreläsningen följdes av en workshop. Tanken är att lärarna ska använda sig av de nya lokala historiekunskaperna i undervisningen.
Arrangemanget går också ut på att sätta Älvsbyns kommun på kartan och är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun, EntreprenörCentra och EU.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Älvsbyn blir utbildningscentrum för hotell och turism

Älvsbyns gymnasium profilerar sig på hotell och turism. 
- Det bästa utbildningsförslaget för vår bransch som jag varit med om. Kul att lilla Älvsbyn får vara ensam på banan, säger hotellkungen Hilding Holmqvist.
På sikt kan det innebära 270 elevplatser!
Hilding Holmqvist sitter med i branschrådet.



Nästa höst börjar den nya gymnasiereformen att gälla (Gy2011). Då kommer Fyrkantens gymnasieskolor att profilera sig för att minska konkurrensen om eleverna.
Stora förändringar väntar också gymnasieskolan från och med 2011, bland annat kommer näringslivet kunna påverka yrkesprogrammens innehåll.

Därför har ett branschråd bildats där bland andra Holmqvist ingår.
- Det ger oss legitimitet i branschen. Den framtida gymnasieskolan ska i allt högre grad lyssna till näringarna. Det är bra både i ett utbildningsperspektiv och för berörda branscher, tycker Peter Holmbom, lärare och programansvarig i Älvsbyn.

I dag omsätter turist- och besöksnäringen 1,6 miljarder kronor årligen bara i Norrbotten.
- Och branschen fortsätter att växa. Exportvärdet för Sverige är numera tre gånger högre än för bilindustrin, berättar Holmbom och fortsätter:
- Branschen kommer att behöva folk. Vår plikt är att göra eleverna anställningsbara direkt efter gymnasiet.
Hotell- och turistprogrammet är skräddarsytt för att passa näringen och ersätter gamla Handels- och turistprogrammet samt Hotell- och restaurangprogrammet.

- Det nya programmet passar branschen bättre.
Till en början siktar Älvsbyn på att bereda plats för 25-30 elever vid första intagningen.
- Men på sikt hoppas vi kunna landa runt 90.
Utbildningen är treårig och i den ingår 15 veckors praktik.
TEXT: TONY BERGLUND FOTO: STERLING NILSSON

tisdag 2 november 2010

Älvsbyborna felparkerade för 25 100 kronor under 2009

25 100 kronor.
Så mycket fick Älvsbyns kommun in på parkeringsböter under 2009.
I snitt två kronor och 99 öre per invånare.
Det visar en undersökning som gjorts av tidningen Dagens Samhälle.
Detta ska jämföras med Stockholms kommun som totalt tog in 780 kronor och 17 öre per invånare på parkeringsavgifter och P-böter.
Med sina 837 031 invånare innebär det 653 026 475 kronor, alltså drygt 653 miljoner (!), i intäkter på parkeringsavgifter.

Placering/Kommun/Totalt /Därav felparkering
1   Stockholm  780,17   318,66
2   Sundbyberg 634,06   121,76
3   Solna   546,85   218,79
4   Malmö   517,17   227,96
5   Göteborg 462,56   125,05
6   Helsingborg 386,20   71,29
7   Norrköping 319,53   71,95
8   Örebro   286,33   64,20
9   Kristianstad 274,90   32,20
10   Sigtuna 274,13   274,13
---------------------
21   Luleå   197,43   39,22
60   Piteå   43,56   20,04
96   Boden   8,11   8,11
117   Kalix   3,08   3,08
118   Älvsbyn 2,99   2,99