fredag 27 augusti 2010

Älvsbyn närmaste större centralort i miljardprojektet

Miljöminister Andreas Carlgren, c, (brun jacka) skålar för invigningen av vindkraftsparken på Dragaliden.
- Min roligaste dag som miljöminister var i april när jag fick ge klartecken för denna satsning.

Det sa Andreas Carlgren, c, när han invigde ett av världens största påbörjade industriprojekt, den stora vindkraftsparken i Markbygden utanför Piteå med 1 101 vindkraftverk.

Då kan Älvsbyn bli något av en centralort. Samtidigt öppnas en miljardmarknad runt husknuten för företagen i kommunen.

Projektet är kostnadsberäknat till nära 70 miljarder svenska kronor.

Här är bara några exempel på arbeten som ska utföras:


• 60 mil nya vägar ska anläggas.

• Över en miljon kubikmeter betong behövs till fundamenten för vindkraftstornen. Det årliga behovet beräknas under byggtiden till 80 000 kubikmeter. Mer än vad någon enskild betongfabrik i regionen klarar av att leverera.

• Tornen ska utrustas med stegar – totalt handlar det om elva mil stegar i de 1 101 vindkraftverken.

Någon måste också utföra alla de transporter som dagligen måste utföras. Det handlar om enroma volymer.

Detta plus mycket annat kan alltså komma lokala och regionala företag till del.


Bygget pågår för fullt utanför Koler. Älvsbyn är den centralort som ligger närmast.
Tolv vindkraftverk har uppförts i den första pilotparken på en höjd som kallas Dragaliden. Bland annat verk av modellen E-82 där tornet mäter 138 meter i höjd och rotorbladen 82 meter. De högsta som någonsin rests på svensk mark.

Ytterligare 1 089 ska byggas fram till 2021 i det som ska bli Europas största vindkraftspark.

Den beräknade elproduktionen, när parken är fullt utbyggd, är tio till tolv terawatttimmar per år. Det motsvarar hushållsström till två miljoner villor.

Ytterligare en mindre park ska uppföras på Storblåliden innan det gigantiska projektet drar igång på allvar.

- Vi kommer både att bygga och finansiera hela den stora parken i tre etapper, berättar Wolfgang Kropp, vd för Svevind som tillsammans med den tyska vindturbintillverkaren ENERCON bildat Markbygden Vind AB.

Den första omfattar 305 vindkraftverk och Markbygden Vind hoppas kunna sätta spaden i jorden 2013.

- Då kommer vi att bygga 3-4 vindkraftverk i veckan i nio år, sade Thomas Abrahmansson, vd för ENERCONS fabrik för ståltorn i Kockums tidigare industrilokaler i Malmö.

I samband med invigningen av vindkraftsparken på Dragaliden underteckande Enercon, Svevind, Piteå hamn och Piteå kommun på fredagseftermiddagen ett Memorandum of understanding, MOU. Signerandet gjordes under överinseende av invigningstalaren och svenske miljöministern Andreas Carlgren, c, (se separat utskick/bilaga).

Syftet med avsiktsförklaringen är att kommunen tillsammans med ENERCON ska skapa förutsättningar för etablerande av en betongtornfabrik för vindkraftstorn i närheten av Piteås djuphamn.

Samarbetet gäller bland annat översyn av tillstånd som bygglov och miljöprövning samt att säkerställa behov av nödvändig infrastruktur.

En tornfabrik skulle ge 150 nya jobb. Redan i dag har ENERCON 77 anställda i Piteåregionen för installation, underhåll och service. Behovet av personal väntas stiga till runt 400 anställda när hela parken på 1 101 verk är byggd.

Men bygget av vindkraftsparken är också en angelägenhet för Älvsbyn. De tio torn som rests under sommaren har krävt en hel del arbetskraft.

Många av dem har valt att övernatta i Älvsbyn och pendla till Koler.

När bygget av den stora parken skjuter fart ökar också behovet av underentreprenörer och leverantörer liksom arbetskraft. Då är Älvsbyn närmaste större centralorten fyra mil från Koler. Till Piteå är det drygt sex mil.

Det öppnar dörrar för företagen i Älvsbyn.
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND

Galleria och hundra nya bostäder planeras i Älvsbyn

Ingemar Nilsson vill bygga bostäder och galleria.
Hundra nya lägenheter och butiker på nedbrunna Lekenskolans tomt. Ja dessa tankar finns. Det skulle kunna berika Älvsbyn med kommunens första galleria.
- Allt är bara på idéstadiet än, säger Ingemar Nilsson, som är en av initiativtagarna tillsammans med Anders Lidström.

Nilsson ser gärna fler samarbetspartners.
- Bara de är positiva och framåtsträvande.
Formellt drivs projektet av Nian AB som ägs av Ingemar Nilssons söner, Adam och Anton.
De vill gärna nyttja tomten där den numera nedbrunna Lekenskolan en gång stod.
- Den ligger bra placerad med närhet både till centrum, vårdcentralen och Fluxen. Perfekt läge, tycker Nilsson.
Lekentomten plats för den nya gallerian..?

Men om planerna ska kunna förverkligas krävs först och främst en ändring av detaljplanen. Något som kommunen redan sagt sig villiga att se över.
- Ja, vi är positiva till idén. Det vore väl kul med både nya bostäder och en galleria i Älvsbyn, säger Bill Nilsson, s, kommunalråd.
Initiativtagarna bakom idén vill också att kommunen hjälper till och tittar på bidragsbiten.
- Det är nödvänigt om bygget ska kunna starta.
Hundra nya lägenheter i centrum låter mycket.
- För att nå lönsamhet måste projektet upp i volym. Under 50 lägenheter är inte lönsamt. Därför har vi pratat om hundra, förklarar Ingemar Nilsson.
Tanken är att bygga huskroppen i en U-form.
- Med planteringar och uteplaster mellan flyglarna, säger Nilsson.
På markplanet skissas på utrymmen för ett tiotal butiker.
- Vi har redan fått några önskemål, avsöjar Nilsson som tillsammans med sina kompanjoner skissar på ett tydligt koncept mot kroppsvård och hälsa.
Några bekymmer att fylla lägenheterna tror han inte att det blir.
- Många 40- och 50-talister vill sälja villan och hitta ett bekvämare boende på äldre dagar. Det skulle också öppna upp bostadsmarknaden för unga barnfamiljer som vill sätta bo i Älvsbyn.
- Men vi riktar inte enbart in oss på äldre. Vi är öppna för alla kategorier. Även ungdomar. Därför finns allt från enrummare till femrummare med i planerna.
Någon tidpunkt för byggstart finns ännu inte.
- Men helst så fort som möjligt, säger Ingemar Nilsson och ler.
TEXT: TONY BERGLUND. FOTO: TONY BERGLUND OCH STERLING NILSSON

-

tisdag 24 augusti 2010

Europas största industriprojekt tar fart i Älvsbyns närhet

Förverkligandet av Europas största vindkraftspark i Markbygden tar fart. En investering på mellan 55 och 70 miljarder kronor i Älvsbyns närhet.
Den 26-28 augusti arrangeras tre separata evenemang som markerar avstamp för satsningen. På lördag inbjuds alla nyfikna till öppet hus på Dragaliden.


Torsdagen den 26 augusti samlas intressenter på stadshotellet i Piteå till ett seminarium för att diskutera ekonomiska samarbeten kring vindkraftsparken. Ambitionen är skapa intresse kring investeringar i förnybar energi i allmänhet och projektet i Markbygden i synnerhet. Syftet är att knyta till sig betydelsefulla investerare till den första stora utbyggnadsetappen av tre på totalt 1 101 vindkraftverk som beräknas starta under 2012-2013 . Svevind och tyska vindturbintillverkaren Enercon, med 14 000 anställda, hoppas kunna attrahera banker, försäkringsbolag, pensionsfondsförvaltare och andra viktiga intressenter.

Fredagen den 27 augusti reser 150 speciellt inbjudna gäster till invigningen av den första färdigställda parken, med tolv verk, på Dragaliden. Medverkar gör bland andra representanter för miljödepartementet och miljöminister Andreas Carlgren plus representanter för Svevind och Enercon. I samband med invigningen kommer också Piteå kommun att underteckna ett ”Letter of intent” angående tornfabriken på Haraholmen. Likaså kommer en överenskommelse att tecknas med Kost EK (Koler/Storusnds Eknomiska förening) som även kommer att få första avkastningen i form av bygdemedel från produktionen av de två verk som varit i drift under 2009. Det bjuds även på underhållning och förtäring på plats.

Lördagen den 28 augusti arrangeras öppet hus för alla som vill titta närmare på Dragalidens vindkraftspark. Det blir även guidade turer och en utställning gjord av skoleleverna vid Långträsk skola. Det bjuds på underhållning, hamburgare och godis. Lokalt odlade grönsaker kommer att finnas till försäljning. På plats finns även Piteå kommun, Svevind, Enercon och rekryteringsföretaget Palm & Partners för att ge information och svara på frågor om satsningen.

torsdag 19 augusti 2010

Tältkåtor stärker Älvsby-skolornas friluftsprägel

Höstterminen började annorlunda för Älvsåkraskolans lärare.
I går packade de upp och reste två stora nyinköpta tältkåtor.
- Glädjen är stor vid Älvåkraskolan idag! Vilket lyft för elever och lärare, säger Inger Lundberg.

I tältöppningen ser vi David Berg, vaktmästare, Anna Granlund, idrottlärare, och Maria Lindberg, fritidspedagog.
Älvsbyns skolor har en tydlig friluftsprägel. Tanken är att kåtorna ska användas vid olika utflykter i naturen. En lektionssal a la naturelle...
- De kan även användas vintertid, för man kan sätta in en kamin i dem, berättar Maria Lindberg med glimten i ögat.

Så här mysigt började terminen för lärare och personal vid Älvåkraskolan.

Närmast kommer kåtorna till använding när årskurs åtta ska paddla kanot i Lavertrakten.
- Vi kan vara mycket stolta över skolans äventyrslärare, säger Lundberg som själv är entusiastisk över inköpen.
Friluftsliv går som en röd tråd genom undervisningen. På högstadiet åker eleverna i årskurs sju ut på cykeltur varje år, åttorna paddlar kanot och niorna vandrar.
- Redan vecka 36 beger sig exempelvis årskurs nio ut på vandring i Storforsenområdet.
Turerna i skog och mark är så mycket mer än naturupplevelser.
- Alla ämnen kan involveras under turerna. Exempelvis får åttorna lära sig en hel del om Lavers historia under sina paddlingsturer. Man kan även väva in andra ämnen som naturkunskap, matematik och samhällskunskap med mera. Plus att utflykterna också stärker gemenskapen i klasserna och ger eleverna naturvett.
- Vi har fina skolor att vara stolta över, tycker Lundberg.
Tältkåtorna kommer att vid behov kunna disponeras av samtliga skolor i Älvsbyns kommun.
FOTO:INGER LUNDBERG TEXT: TONY BERGLUND

måndag 16 augusti 2010

Älvsbyborna har blivit fler

Bill Nilsson gläds åt de positiva befolkningssiffrorna
En stark inflyttning gör att Älvsbyns befolkning växte under första halvåret med tio personer.
- Jättekul! Hoppas att det här är ett trendbrott, säger Bill Nilsson, kommunalråd.

SCB:s befolkningsstatistik visar att det den 30 juni bodde 8 397 personer i kommunen. En ökning med tio invånare från årsskiftet.
Efter flera år av negativa siffror är ökningen välkommen.
- Det känns positivt och vi hoppas förstås att det fortsätter åt rätt håll, säger Nilsson.
Under första halvåret föddes 36 barn i kommunen. Under samma period dog 45 kommuninvånare.
Ett födelseunderskott med nio personer.
Det som för Älvsbyn upp på plus är de positiva inflyttningssiffrorna. Under årets första sex månader valde175 personer att flytta till Älvsbyns kommun. 155 valde att flytta från kommunen.
Ett flyttnetto på 20 personer.
Nu kanske någon tycker att plussiffran för Älvsbyn borde vara elva personer..?
Att ökningen justerats till tio personer beror på händelser som skett före 31 december 2009, men som inte rapporterats förrän efter den 1 februari 2010 vilket påverkade folkmängden för 2009 men som inte redovisas som händelser under januari-juni 2010.
- Vi har en positiv trend bland företagen i kommunen och sysselsättningen är viktig för befolkningsutvecklingen. Att vi äntligen kan redovisa positiva siffror känns jättebra, säger Nilsson.
I Norrbotten var det bara fyra kommuner som ökade sin befolkning under första halvåret 2010. Utöver Älvsbyn så noterar Boden (+34), Pajala (+9) och Kiruna (+5) en ökning.
Länets två största kommuner Luleå och Piteå redovisar stora tapp; minus 118 respektive minus 79 invånare.
- Bäst vore ju om alla kommuner ökade sin befolkning, tycker Nilsson.
Totalt blev vi 387 norrbotttningar färre under årets första sex månader.
Här nedan följer statistiken för Norrbottens samtliga kommuner (siffrorna gäller folkmängd respektive en jämförelse med den 31 december 2009):
Arjeplog 3.3136 - 7, Arvidsjaur 6.599 -23, Boden 27.442 +34, Gällivare 18.484 -49, Haparanda 10.064 -48, Jokkmokk 5.194 -16, Kalix 16.866 -60, Kiruna 22.974 + 5, Luleå 73.832 -118, Pajala 6.318 + 9,
Piteå 40.781 -79, Älvsbyn 8.397 +10, Överkalix 3.668 - 2, Övertorneå 4.877 -43
TEXT: TONY BERGLUND. FOTO: STERLING NILSSON


söndag 15 augusti 2010

SM-arrangörer i Umeå rekommenderar Storforsen

Första helgen i september arrangeras SM i orientering i Umeå. Inför tävlingarna spelar Älvsbyn en viktig roll. Det är här kartorna görs av Älvsby-Tryck.

Älvsbyn får också gratis PR. I Umeå orienteringsklubbs SM-blogg skriver en av banläggarna och "Storforsenfanet" Björn Johansson så här...

"Nu är slutversionerna av kart- och banfiler skickade till Älvsby-Tryck. Point of no return, forsnacken är passerad, inget kan ändras längre.

Älvsbyn är en pärla i Piteälvens dalgång och SM-kartritaren Per Noréns uppväxtort, 27 mils resa norrut från Umeå. Om du besöker Älvsbyn måste du åka till Storforsen. Finns inget mäktigare i detta land! Men passera aldrig den forsnacken...

Snart anländer du till Umeå och våra SM-tävlingar. När du är i Umeå rekommenderas ett besök på Umedalen skulptur. Du kommer att få en försmak av skulpturparken på SM-målplatsen. Ett svart kryss på kartan, en unik SM-kontroll..."

Björn Johansson
Storforsen-fan

måndag 9 augusti 2010

Älvsbyns monter välbesökt på stora Noliamässan


Älvsbyns monter på Noliamässan i Piteå är välbesökt.
- Ja, det passerar en hel del folk här, säger Randolf Eriksson och berättar att många besökare med älvsbyanknytning tar en extra titt på utställningen av översiktsplanen för kommunen.

Men Älvsbyns monter, som består av en stor tältkåta, får också besök av Noliagäster från hela landet. Och Randolf har fått dela ut en och annan Älvsbykasse (se bild ovan).
När Älvsbyn.just.nu var där fick Eriksson springa och hämta fler...

I kåtan som delas av kommunen och det lokala näringslivet finns också trubaduren Kjell Andersson som inför kameran bjöd på en truddelutt.
Han verkade också belåten. Skivförsäljningen går i dur.

Granne med Kjell så marknadsför Doris Lundström och Folke Lagerlöf källvattnet från Älvsbyns Källa.
- Riktigt Kjell-vatten, skämtar trubadur Andersson som troligen också förespråkar Kjell-sortering :-).
Även Doris och Folke tycker att försäljningen av källvattnet från Älvsbyn går bra. Förhoppningsvis nappar några storkunder på törstsläckaren från Norrbottens Pärla.
Övriga företag som finns i montern är; A Lind Maskin, Audio Video, AvfuktarService i Norr, Cress, Jobbcentralen, Polarbröd, Spira och Älvsbyhus.
TEXT OCH BILD: TONY BERGLUND

Vidsel har en av landets bästa högstadieskolor


Lärare och elever i Vidsel kan sträcka på sig. Enligt Skolverket tillhör högstadiet i byn en av landets bästa.

Varje år sammanställer Skolverket statistik över Sveriges högstadieskolor. I den kan man utläsa hur många procent av avgångseleverna som fick behörighet till gymnasiet, hur högt skolans genomsnittliga meritvärde (snittbetyg bland eleverna) är och det så kallade Salsavärdet.
Salsavärdet bygger på faktorer som skolverket tar fram och visar vad de olika skolorna bör ha för genomsnittligt meritvärde.
- Föräldrars utbildning, andelen flickor och andelen elever med utländsk bakgrund är exempel på faktorer som vi väger in, säger Christina Sandström, enhetschef på Skolverket, till tidningen Expressen.
Skolan i Vidsel överträffar med råge Skolverktes förväntningar med hela 43,9 poäng. Vidselskolan placerar sig därför på tio-i-topp-listan över de skolor i Sverige som lyckats bäst utifrån de egna förutsättningarna.
Alla avgångselever från Vidselskolan lyckades förra året få gymnasiebehörighet. Det genomsnittliga meritvärdet hamnade på 236 poäng (max är 320).
På Älvåkraskolan nådde 89 procent av avgångseleverna gymnasiebehörighet. Det genomsnittliga meritvärdet hamnade på 197 poäng. Det var 18 poäng sämre än vad Skolverket förväntade sig (salsavädet).
Bästa meritpoängen i landet fick Enskilda gymnasiet i Stockholm, 297,1 poäng. Högsta salsavärdet nådde Svenska Interkulturella skolan i huvudstaden.
TEXT: TONY BERGLUND

måndag 2 augusti 2010

Vattnet drickbart

Efter analys av de tagna vattenproverna så visar det ej på några bakterier i vattnet från Vistträsk Vattenverk.

Vattnet är åter drickbart.

Detta gäller för alla abonnenter som är anslutna till Vistträsk Vattenverk, dvs Vistträsk, Vistträskby, Vistbacka, Vistbäcken, Muskus, Agntjärn m m.

Älvsbyns Energi och Älvsbyns Kommun beklagar den olägenhet som felet har orsakat de boende i området.

www.alvsbynsenergi.se